Site icon Lykten

Trump vant klart – blir republikanernes kandidat mot Hillary Clinton

Den amerikanske delstaten Indiana hadde sitt primærvalg igår, som også den endte med en klar seier for Donald Trump. Samtidig avsluttet hans nærmeste rival, Ted Cruz, sin kampanje. Dette betyr at Donald Trump nå er republikanernes endelige kandidat.

De to viktigste spørsmålene for de republikanske velgerne i Indiana var innvandring og den muslimske terrorgruppen IS. Som et resultat av dette, vant Donald Trump primærvalget i delstaten overlegent, til tross for at Ted Cruz og John Kasich inngikk en allianse mot Trump, der Kasich oppfordret sine velgere til å stemme på Cruz istedenfor ham selv.

Denne taktikken mislyktes helt, ettersom republikanerne i Indiana misliker politisk spill på bakrommet, samtidig som deres hjertesaker, innvandring og IS, er Trumps store styrke.

Resultatet ble at Donald Trump vant overlegent i Indiana, samtidig som Cruz besluttet å legge ned sin presidentkampanje. John Kasich har også blitt oppfordret til å avslutte sin kampanje, slik at republikanerne kan enes bak Donald Trump til valget i november.

KLAR VINNER: Donald Trump vant nok en stat og har nå vunnet nok stemmer til å være republikanernes kandidat mot Hillary Clinton i November. Trump vant klart i Indiana med 54.2 prosent, foran sin nærmeste rival Ted Cruz, som kun fikk 32.8 prosent av stemmene.

Utviklingen i Indiana betyr i prinsipp at Donald Trump blir republikanernes endelige presidentkandidat, om ikke partiets konvensjon i juli fullstendig forkaster velgernes vilje og innsetter en helt annen kandidat.

Et slik politisk spill er imidlertid ekstremt risikabelt og skulle med størst sannsynlighet føre til at det republikanske partiet ville kollapse og at demokratene vil vinne årets presidentvalg, ettersom en betydelig andel av de republikanske velgerne da ville hoppe av partiet og ikke gi sin stemme til den republikanske presidentkandidaten.

Andre velgere vil kunne gå så langt som å stemme på demokratenes presidentkandidat i protest mot det republikanske partiets korrupte spill.

På den demokratiske siden i Indiana ble Bernie Sanders den endelige vinneren, noe som gjør at den demokratiske presidentnominasjonen fortsetter mellom Sanders og Hillary Clinton i noen uker til.

SANDERS VANT: Demokratenes valg er fremdeles ikke avgjort, da Bernie Sanders vant Indiana med 53.2 prosent, mot Hillary Clintons 46.8 prosent. Det spekuleres imidlertid at demokratenes konvensjon i sommer vil nominere Clinton uansett om Sanders vinner velgernes stemmer.

Til tross for dette så spår eksperter at Clinton vil bli den endelige vinneren, enten ved at Sanders til slutt kaster inn håndkleet og avslutter sin kampanje, eller at det skjer under den demokratiske konvensjonen i sommer, der Clinton forventes å få partiets offisielle nominering.

Grunnen til dette er noe som kalles «superdelegater«. Hillary Clinton har 520 slike mot Sanders 39. Disse delegatene har såpass mye makt at de kan avgjøre en nominasjon hos demokratene, selv om velgerne har valgt en kandidat.

Exit mobile version