Site icon Lykten

Hans navn var Vegard Midtveit (18)

VEGARD MIDTVEIT (18). (Foto: Privat).

Vegard Midtveit (18) var en ung gutt i Kristiansand rett før tusenårsskiftet som ble jaget utfor et stup i skogen av en større gjeng med innvandrere. Vegard falt nesten 20 meter til sin død i et område han er lommekjent i. Politiet henlegger saken, men nærmiljøet vet hva som skjedde. Det hadde lenge vært gnisninger mellom innvandrergjenger og etnisk norsk ungdom og det hele endte tragisk for den norske gutten.

Det er nyttårsaften i 1999. Det har lenge vært uro mellom nordmenn og innvandrere i  Kristiansand-området, med slåsskamper og trusler. Innvandrerne kommer ofte i gjenger og starter bråk med de norske guttene. På nyttårsaften dukker en gjeng bestående av ikke-vestlige innvandrere opp i bydelen Justvik, bevæpnet med jernrør, stokker og andre våpen.

DET RASISTISK DRAPET FANT STED I JUSTVIK I KRISTIANSAND. (Foto: Google Maps).

Ifølge kilder i ungdomsmiljøet utarter det seg til bråk mellom norske ungdommer og innvandrergjengen, som støter på hverandre utover nyttårskvelden. Det virker som om innvandrerne blir flere utover kvelden og rundt midnatt går innvandrergjengen til angrep på de norske ungdommene. Innvandrergjengen er nå også tungt bevæpnet.

Innvandrergjengen skal ha siktet seg ut 18-årige Vegard som mål. Dette da han har stått frem som sterk og vist størst mot i konfliktene tidligere. Det oppstår kamp, men de norske ungdommene ser at de er i klart mindretall og velger å løpe fra plassen. En av Vegards venner blir truffet av et jernrør i ryggen og kaster seg inn under en hekk ved noen rekkehus der konfrontasjonen fant sted.

Naboer i området som har hørt bråket har ringt politiet, men de rekker ikke frem før tragedien har funnet sted. Vegard Midtveit blir jaget av innvandrergjengen videre innover i skogen som ender i et stup. Han blir senere funnet på bunnen, 20 meter nedenfor, med store hodeskader. Det blir forsøkt forklart at det var mørkt og at Vegard løp utfor skrenten. Dette avvises imidlertid da han har vokst opp i området og vet godt om skrenten og ville ikke løpt utfor der frivillig.

Det mest sannsynlige er at han ble tatt igjen, slått i hodet med jernrør/stokker og deretter dyttet eller kastet utfor stupet av den ikke-vestlige innvandrergjengen.

Det var et rasistisk drap.

FUNNET DØD PÅ BUNNEN AV STUPET. Her ved rekkehusene fant konfrontasjonen sted, der Vegard Midtveit løp fra innvandrergjengen. Hans kropp ble funnet med hodeskader på bunnen til venstre for husene/rekkehusene midt i bildet. (Foto: Google Maps).

Vegard var norsk og hadde hvit hud

I ettertid ble ingen av innvandrerne pågrepet eller siktet for drapet. Saken blir også henlagt av politiet. Det ble istedenfor holdt et såkalt forsoningsmøte i regi av kommunen og politiet i Kristiansand. Under Vegards begravelse skal flere av de mørkhudede innvandrere ha dukket opp for å håne 18-åringen. De skal ha smilt og ledd mens familien og vennene til Vegard sørget.

Gravplassen til Vegard Midtveit. (Foto: Privat / ukjent).

En i den norske vennegjengen til Vegard skal i ettertid ha overhørt en av innvandrerne som var med i det rasistiske angrepet på nyttårsaften. Han skal ha skrytt av at han var med å drepe Vegard og han ønsket å drepe flere nordmenn.

Drapet på Vegard fikk knapp omtale i lokale medier og ingen politikere eller organisasjoner gikk ut og fordømte den rasistiske og grufulle hendelsen. Det ble ikke organisert noen fakkeltog. Ingen statsministre eller representanter for kongehuset holdt tale om rasismen og hatet som førte til at en 18 år gammel norsk gutt mistet livet sitt. Det var ingen rosetog for den 18-årige gutten på torg i norske byer.

Vegard Midtveit har heller ikke fått noen byste av seg i Justvik. Det er ikke opprettet noen minnes- eller ærespriser i hans navn. Han var en hvithudet norsk gutt som sto opp for det han trodde på og hadde kjært. For sitt lokalsamfunn. For å være norsk. Og rasismen og hatet mot ham fra den mørkhudede gjengen kostet ham livet. At hans eget samfunn ignorerer hans drap av politisk korrekthet er et hån mot hans minne.

Hans navn var Vegard Midtveit.

GODT LIKT: Vegard Midtveit var aktiv i idretten og godt likt av sine venner og lokalsamfunnet der han vokste opp. (Foto: Privat).

Relatert:

Exit mobile version