Site icon Lykten

3 av 4 personran i Oslo begås av innvandrere

Uttrykning, politiet i Oslo. Foto: Lykten.no

Frieord.no skrev i forrige uke om TV2 sin undersøkelse av voldtektsdommer i Norge. Der viste tallene at 61 prosent av alle domfelte seksualforbrytere og voldtektsmenn i Oslo i 2015 har innvandrerbakgrunn.

Nå har nettstedet Document.no ved journalistene Christian Skaug og Hanne Tolg gått gjennom dommer fra Oslo tingrett som omhandler ran. Og tallene er enda høyere enn i voldtektssakene. (Fra Document.no):

For å finne ut av dette har vi sett nærmere på de fellende dommene for brudd på straffelovens paragrafer 267 og 268 for ran og grovt ran i tiden 16. mai 2014 til 5. februar 2015 – altså et etterfølgende tidsrom av litt under ni måneders varighet.

Vi skal gå gjennom dette utvalget i en viss detalj, men for å gjøre en lang historie kort, kan vi raskt oppsummere følgende:

Det ble avsagt fellende ransdommer i 39 saker, mot i alt 68 personer.

Av disse 68 personene, var det 53 med fulle navn som i sin helhet var av ikke-norsk opprinnelse, hvilket i praksis nesten alltid vil si ikke-vestlig opprinnelse. 10 hadde helt norske navn, mens 5 hadde navn sammensatt av norske og utenlandske elementer.

En umiddelbar observasjon er altså at 53 av 68 og 17 av 22 er nesten identiske forholdstall – henholdsvis 77,9 vs. 77,3 prosent, eller et sted mellom tre fjerdedeler og fire femtedeler. Overrepresentasjonen av personer med utenlandsk opphav er altså ugjendrivelig bekreftet, om enn navnet ikke i absolutt alle tilfellene er en garanti for identifikasjon av opphavet.

I 2013 opplevde hovedstaden rundt 100 gateran per måned. Politiet måtte til slutt opprette egne spesialgrupper for å hanskes med problemet. Dette var bare ett år etter at politiet hadde arrestert over 270 gateranere. Så og si samtlige i disse gateransgjengene hadde ikke-vestlig opprinnelse.

Relatert:

Exit mobile version