Site icon Lykten

Hundrevis av bekymringsmeldinger til PST om asylsøkere

Den enorme mengden med asylsøkere som flommer inn i landet gjør at myndighetene har mindre kontroll og oversikt enn noen gang.

Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) bistår nå Politiets utlendingsenhet (PU) med sikkerhetsvurderinger av asylsøkere ved registreringsmottaket i Råde.

– Vi har mottatt et tresifret antall bekymringsmeldinger fra Politiets Utlendingsenhet, fra ansatte i PU, fra UDI og fra asylmottakene. Vår jobb er å vurdere disse meldingene, sier seksjonssjef Erik Haugland i PST til VG.

Les også: Muslimer ville massakrere barnehagebarn i Oslo

Likvideringer og avkappede hoder

Blant annet har politiet funnet bilder av likvideringer og personer som holder avkappede hoder. Det er også funnet symboler og tegn som kan knyttes til IS.

I flere av sakene har PST bedt PU om å gjøre grundigere registrering av asylsøkerne og i noen tilfeller er UDI bedt om å fremskynde asylintervjuet. Kun i et lite antall saker har PST sittet igjen med en «rest-bekymring» etter undersøkelser.

– Det kan være flere årsaker til at man har slike bilder. Man kan være et vitne og ha et ønske om å vise det man har sett, eller man kan ha vært taktisk og ha symboler knyttet til organisasjoner som kontrollerer områder man passerer gjennom. Det som ser alarmerende ut, kan ha andre forklaringer, sier Haugland.

OVERGREP: Grusomme bilder og filmer har blitt funnet på flyktningene og asylsøkerne sine mobiltelefoner. I Sverige ble to arabere med svensk bakgrunn nylig dømt til livstids fengsel etter at svensk sikkerhetspoliti fant filmer med mennene, hvor de blant annet halshugde flere personer i Syria. (Foto: Filmer av døde mennesker funnet av ungarske myndigheter).

Les også: Historisk dom over muslimer med norsk statsborgerskap

Forsvinner

I tillegg til at et stadig større antall asylsøkere bekymrer myndighetene så blir også flere asylsøkere borte fra mottakene, uten at noen har oversikt over hvor de befinner seg.

Så langt i år har over 1.700 asylsøkere forsvunnet fra norske asylmottak uten at myndighetene aner hvor de er.

I løpet av de siste ti årene har hele 13.339 asylsøkere forsvunnet fra norske mottak.

Politiet opplyser at asylsøkere som forsvinner fra mottak kan deles inn i tre grupper: De som lever i skjul i Norge, de som reiser til et annet Schengen land og lever i skjul der, og de som returnerer til hjemlandet.

Les også: Norsk statsborger dømt til åtte års fengsel for terrorisme

Exit mobile version