Site icon Lykten

Liten interesse for asyldemonstrasjon i Oslo

En leser har sendt oss denne beskrivelsen av hva som foregikk i Oslo sentrum igår.

Av Ola.

«Stopp asylinnstramningene», het demonstrasjonen som ble avholdt utenfor Stortinget i går ettermiddag klokken 17. Det hele var arrangert av Antirasistisk Senter ved leder Rune Berglund Steen.

Følgende kunne leses på ARS sine Facebook-sider:

Mandag 18. april klokken 17.00 samles vi utenfor Stortinget for å møte regjeringens foreslåtte innstramninger med et krav om solidaritet med mennesker på flukt.

Vi godtar ikke at den norske regjeringen i denne kritiske situasjonen ønsker å bli europamester i innstramminger. Vi er skuffet over at regjeringen i all hovedsak opprettholder innstramningsforslagene, til tross for den omfattende kritikken fra faglig hold og sivilsamfunn.

GLISSENT: Antirasistisk Senter hadde satt opp et lite telt foran Stortinget med høyttalersystem.

Det som skulle bli en storstilt demonstrasjon, rant vekk i vårværet i hovedstaden da himmelen åpnet slusene i timen før arrangementet tok til. Men idet haglen hadde gitt seg, så tittet både blå himmel og sol frem på de fremmøtte. Og det var ikke mange av dem.

Det var en brokete forsamling av antirasister, kommunister, militante revolusjonister, innvandrere og noen eldre damer som hadde samlet seg foran Løvebakken.

Blant demonstrantene med de store hjertene gikk endel romfolk og tigget. Givergleden var imidlertid ikke tilstede og tiggerne måtte tusle slukøret fra området med tomme kopper.

Tomt var det også i innholdet i talene, noe som er vanlig fra den kanten; mye følelser og lite fakta. Ikke sjelden ble menneskerettigheter og FN nevnt. Og at Norge har forpliktelser. At vi har forpliktelser for våre barn, eldre og syke ble ikke nevnt.

Både Venstre-leder Trine Schei Grande og filmskaper Margret Olin snakket om disse forpliktelsene vi visstnok har til resten av verden. Andre talere var Birgit Brekke fra Norsk Folkehjelp, John Peder Egenæs fra Amnesty Norge, professor Sturla Stålsett og Zahir Athari fra Landsforeningen mot Rasisme.

Sistnevnte spurte de fremmøtte om «de var klare til å kjempe for flyktningers rettigheter som de har kjempet for kvinners rettigheter», og mottok applaus.

Her er den offisielle listen over talerne igår:

– Margreth Olin, filmskaper og samfunnsdebattant
– Sturla Stålsett, professor, UiO
– John Peder Egenæs, generalsekretær, Amnesty International Norge
– Zahir Athari, nestleder og talsperson for asyl og innvandring, Landsforeningen mot rasisme (LMR)
– Astrid Aarhus Byrknes, stortingsrepresentant, KrF
– Ann-Magrit Austenå, generalsekretær, Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS)
– Birgitte Brekke, stabssjef, Norsk Folkehjelp

Det hele ble avsluttet med en sang, før de par hundre tilskuerne gikk hver til sitt.

Med tanke på antall organisasjoner og politiske partier som hadde tilsluttet seg demonstrasjonen, samt det faktum at det var sendt ut nesten 7.000 invitasjoner på Facebook alene, så kan fremmøtet ikke beskrives som annet enn en total fiasko.

FACEBOOK: Antirasistisk Senter hadde på forhånd opprettet en egen Facebook-side for demonstrasjonen. Der kan man lese at det var nesten 1.800 interesserte og 6.900 inviterte til arrangementet. Kun 250 dukket opp i solidaritet med saken, noe som ikke kan karakteriseres som annet enn svært skuffende for Antirasistisk Senter og leder Rune Berglund Steen. (Foto: Facebook).

Med seg hadde ARS følgende støttespillere:

Amnesty International Norge, Den norske kirke, Norsk folkehjelp, Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS), Kristent Interkulturelt Arbeid (KIA), Refugees Welcome to Norway, Sosialistisk Venstreparti (SV), Arbeidernes Ungdomsfylking (AUF), Islamsk Råd Norge, Sosialistisk Ungdom (SU), Unge Venstre, Redd Barna, Landsforeningen mot rasisme (LMR), Kristelig Folkepartis Ungdom (KrFU), Organisasjonen Mot Offentlig Diskriminering (OMOD), Kirkens Bymisjon, Vergeforeningen Følgesvennen, Norges Kristne Råd, Grønn Ungdom, Foreningen av tolvte januar, Rødt, Korsvei, Mennesker i limbo, Refugees Welcome to the Arctic, Rød Ungdom, PRESS – Redd Barna Ungdom, Røde Kors Ungdom, Freethem Norge, Nordic refugee rights activists, Nattevaktene, Etiopisk Norsk Kanal (ETNK), Ungkurd Norge, Utlendingsrettsgruppa ved Juss Buss.

Les også: Venstreradikale skal demonstrere for økt asylinnvandring til Norge

Exit mobile version