Site icon Lykten

Muslimer kjøpte kapell – rev ned korset og gjorde bygget om til moske

Det er den kristne dagsavisen Vårt Land som videreformidler historien fra Drammen. Det var sist måned at Landfalløya kapell i Drammen ble solgt for 3.2 millioner kroner til et muslimsk ektepar.

Kapellet ble bygget i 1878 og har vært i felleseie mellom Bragernes menighet og Åssiden menighet i Drammen. Det har blant annet vært holdt gudstjenester hver julaften og ukentlige kirkemøter i kapellet.

Nå er korset på toppen av kapellet fjernet og alt av kristne symboler inne i kapellet vil bli revet ned og fjernet.

FJERNET KORSET: Her er beviset på at den muslimske gruppen har vært på toppen av kapellet og revet ned korset. Da gjenstår det bare å fjerne alle rester av kristne gjenstander som alteret og dåpsfontenen. Det hele skal erstattes av bønnetepper og koraner. Hva som skjer med de kristne gjenstandene er ennå ikke omtalt i lokale medier. (Faksimile: Drammens Tidende).

Les også: Muslim avbrøt dåpsgudstjeneste i Sandefjord og ropte «Allah er den eneste rette gud»

Lurte medlemmene av Landfalløya kapell

Det skal være den muslimske gruppen Al Ghazali som står bak kjøpet og har brukt ekteparet som front for å skjule hva de ønsket å bruke bygget til. Dette i viten om at eierne mest sannsynlig ikke ville solgt det til dem hvis de visste at bygget skulle gjøres om til en moske og at alle kors og kristne symboler ville bli revet ned.

Al Ghazali tilhører trosretningen Dawate Islami, som er en verdensomspennende muslimsk trosretning og som bedriver en svært ekspansiv islamifisering i alle land de etablerer seg i. Et av hovedmålene til Dawate Islam er å kjøpe opp eiendommer og etablere islamske skoler for barn og voksne, for å utdanne dem til å spre budskapet.

Les også: Muslimske trossamfunn øker kraftig i Rogaland

OVERRASKET: Styremedlem i Landfallsøya kapell, Runar Løvaas, sier han er overrasket over at kapellet nå skal bli moske. Å selge et kapell til muslimer burde kanskje ha ringt noen (kirke)klokker hos Løvaas.

Fra Vårt Land:

I salgsstyret til Landfalløya kapell er de ikke kjent med at bygget skal brukes til moské.

– Dette er ukjent for oss, sier styremedlem Runar Løvaas.

– Er det uproblematisk å bruke kapellet til moské?

– Vi har solgt kapellet til en privat familie, og de kan i prinsippet bruke det til hva som helst. Til oss har de fortalt at de skulle bruke bygget til arbeid rettet mot barn, unge og eldre mennesker. Religion har ikke vært nevnt. Selv tror jeg mosképlanene bare dreier seg om løse rykter, sier han. (Sitat slutt).

Dette er altså tilbakevist av kilder som Vårt Land har vært i kontakt med. Og gårsdagens avmontering av korset beviser dette.

Salgsstyret i Landfallsøya kapell skal ifølge Drammens tidende hatt tilbud fra tre kristne menigheter og to eiendomsutviklere, (betalingsmur), men valgte altså å selge kapellet, om enn noe naivt, til en muslimsk forening.

Les også: Fylkesmann: Norske skoler plikter å følge islamske regler

Imam i Drammen er positiv

Noor Ahmad Noor som er imam i Fjell moske, sier følgende til Drammens Tidende:

– Jeg vet at det skal åpnes en moské på Landfalløya, ja. Vi er mange moskeer i Drammen allerede, så det er bare positivt med én til. Det er fint for muslimene i det området at de har et sted å be i, sier Noor til avisen.

Også leder for kulturminnevern i Buskerud fylkeskommune ønsker moskeen velkommen:

– Bygget har en lang historie som kapell og forsamlingshus, og har åpenbart en verneverdi som et viktig element i lokalsamfunnet. Vi tar imidlertid ikke stilling til bruksområdene for slike bygg, men er først og fremst opptatt av at de tas i bruk og ikke står tomme, sier hun.

Les også: Muslimer i Florø vil ha hjelp fra Saudi-Arabia for å bygge moske

Les også: Vil ha muslimsk museum med kuppel og minaret i Oslo

Dårlig økonomi

Årsaken til salget var at kapellet har vært i mindre bruk enn tidligere og at det ikke er økonomisk forsvarlig å ivareta bygningsmassen med et mindretall av mennesker som aktivt bruker kapellet.

Styremedlem i Landfalløya kapell sier det hele er trist (Fra Vårt Land):

– Salgsprosessen har vært preget av sterke følelser. Det er en del eldre mennesker som har brukt dette kapellet i sin ungdom og som har blitt døpt her, men for oss har det ikke vært forsvarlig å fortsette driften. De siste årene har det bare vært ni til tolv mennesker som har møtt opp på arrangementer, og det er inkludert oss arrangører, forteller Løvaas.

– Det synes vi i styret er vel så viktig som at et kapell står tomt og forfaller. Alt av tilskudd til kapellet er fjernet, og vi har lenge sittet med kun en slunken kasse og tilskudd fra diverse fond. Det er selvfølgelig med et tungt hjerte at vi måtte selge. Men det er en tid for alt, og vi får tåle at noen ikke er enige med oss. (Sitat slutt).

Les også: FBI terror-ekspert: Flesteparten av moskeene i USA er endel av et jihadistisk nettverk

Les også: Må ha moske for å unngå radikalisering

Ikke første gang kristent gudshus blir moske

For åtte år siden overtok Det tyrkiske trossamfunnet Adventskirken i Drammen. Da var selgerne inneforstått med at kirken skulle bli en moske (Fra Vårt Land):

– Den rausheten vi viser ved dette salget, er en forutsetning for trosfrihet og møte med andre religioner. Vi håper dette vil gjøre det lettere for kristne å etablere kirker i muslimske land, sa daværende leder for Syvendedags Adventistsamfunnet i Norge, Tor Tjeransen, til Vårt Land. (Sitat slutt).

Også da satt muslimene etter overtakelsen igang med å rive ned alle kristne symboler i kirken. Blant annet rev man ned korset på taket, fjernet døpefontenen og et kors inne i kirken. Ifølge leder i den muslimske foreningen, Orhan Al, så synes folk at «det nesten ser ut som før».

– Det kunne jo blitt diskotek, pub, leiligheter eller barnehage her, sa Orhan Al til Vårt Land da.

Les også: Selvmordsbomber kom fra norsk moske

Les også: Holdt hemmelig og løy til media og innbyggere om Nord-Norges første moské i Hammerfest

Her er et leserinnlegg i Drammens Tidende som setter litt mer søkelys på omstendighetene rundt salget av Landfallsøya Kapell.

Exit mobile version