Site icon Lykten

Muslimske klesplagg og kjønnsdelt segregering på norske skoler

Finnsnes barneskole i Troms tillater nå at elevene bruker det muslimske klesplagget burkini under svømmeundervisningen på skolen.

Burkini er et kvinneundertrykkende og seksualisert plagg som skal skjerme kvinner fra menn i muslimske land og miljøer, der overgrep og respektløshet for kvinner er vanlig.

Nå har det kommet til Norge og blir akseptert av såvel myndigheter som skoleledelser i flere og flere skoler.

DEKKET TIL: Religiøse og kulturelle krav fra muslimske innbyggere skaper større og større debatter i det norske samfunnet. Nå er det burkini og svømmeundervisning som er i fokus. (Foto: Burkini for jenter).

Les mer: Utdanningsforbundet: Norske lærere bør lese koranen

Innføringen forklares med med at det hele dreier seg om å integrere muslimske elever og at man gjennom dialog – ved hjelp av tolker – skal legge til rette for at alle elevene skal kunne delta i undervisningen.

Flere skoler har sendt inn brev til myndighetene for å få hjelp i spørsmålet.

Kunnskapsdepartementet på sin side har gitt kommuner og fylkeskommuner frie hender til å innføre shariabasert undervisning om de ønsker det.

Førsteamanuensis bortforklarer islamsk betydning

POSITIV: Førsteamanuensis ved HiOA med doktorgrad i «Idrett, islam og integrering» mener burkini bare er en badedrakt som dekker litt mer til.

Kristin Walseth, førsteamanuensis på Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier ved Høgskolen i Oslo og Akershus, har tatt sin doktorgrad med fokus på idrett, islam og integrering.

Hun stiller seg positivt til Lenvik-skolens avgjørelse.

– Det er åpenbart et veldig bra tiltak om det får flere elever til å delta i svømmeundervisningen, sier Walseth.

Hun mener at enkelte stiller seg for negativt til å vise religiøsitet.

– Tiltaket burde være helt ukontroversielt. Rent praktisk er det dessuten bedre enn at man bader i vanlige klær, ettersom burkinien er av riktig materiale for bruk i svømmehall, sier hun, og legger til:

– Mange reiseglade nordmenn har nok sett at flere bruker plagget i landet de ferierer. Det er bare en badedrakt som dekker litt mer til. (Sitat slutt).

Les mer: Fylkesmann: Norske skoler plikter å følge islamske regler

Ikke bare burkini – men også kjønnssegregering

Om Finnsnes skole deler inn svømmeundervisningen etter kjønn informeres det ikke om, men det gjør man blant annet på Kabelvåg ungdomsskole, ifølge en forelder som debatterer på Facebook-feeden til avis Nordlys.

Frieord har tidligere skrevet om hvordan skoler i Skien allerede i fjor tillot kjønnssegregert undervisning basert på sharialovene i koranen.

Det skapte en større debatt blant byens innbyggere.

Kritisk til seksualiseringen

Men ikke alle ser på introduksjonen av burkinien som noe vi bare skal akseptere uten debatt. Kommentator i Nordlys, Tone Angell Jensen skrev tidligere denne måneden følgende om temaet:

Vi skal nemlig gjøre det motsatte av det denne læreren mener. Vi skal la jentene ha bikinien sin på. Vi skal la Omar (navnet på gutten er endret) og alle andre smågutter se jentenavler i søkk og kav, enten guttene kommer fra muslimske hjem eller fra andre religiøse grupper. For det er slik vi har det i Norge. Navler er ikke tabu, det er heller ikke naken hud. Og de som kommer hit må innordne seg våre skikker og vår hverdag, ikke motsatt.

Hvorfor er det viktig at Omar og alle andre smågutter med muslimsk bakgrunn får se navler? Det er fordi de skal venne seg til synet. De skal lære seg at dette er normalt i Norge, og at jenter i bikini eller miniskjørt ikke betyr at de horer eller fritt vilt. De skal lære seg at de bor i et av verdens mest likestilte land, og at det ikke foreligger noen planer om å reversere denne utviklingen. For årsaken til at Omar ikke må se jentenavler, har selvsagt med sex å gjøre.

Det er uhyrlig å gjøre 9 år gamle jentunger til seksualobjekter. Så hvorfor driver noen i det norske skoleverket med dette? Hvorfor motarbeider barneskolene, av alle offentlige institusjoner, integreringen? Den omtalte læreren i Sundes kronikk er slett ikke alene. Mange lærere og skoler får krav fra muslimske foreldre vedrørende påkledning og segregering når det gjelder gymnastikk og svømmeundervisning. Noen står imot kravene, andre gir etter. Hvor mange dette gjelder vet vi ikke. Mørketallene er store. Men det er et problem når man nettopp i skolen ikke står opp mot en kultur som hindrer likestilling i form av å legge særskilte begrensninger på jenter. (Sitat slutt).

Les mer: Skoler i Skien kan få kjønnsdelt undervisning

NORSK SKOLE ANNO 2035? Norske myndigheter har nå åpnet døren for sharia-styrt undervisning i norske skoler. Hvor langt vil man gå etterhvert som muslimer øker sin andel av befolkningen? (Foto: Illustrasjonsbilde).

Ikke alle land aksepterer seksualiseringen

I Sveits har to muslimske jenter fått avslag på søknadene sine om statsborgerskap fordi de nektet å delta i svømmetimene på skolen.

12 og 14-åringene vil nå ikke lenger ha mulighet til bli medborgere i Sveits, fordi de nektet å følge skolens undervisning, uttalte myndighetene i Basel.

Jentene skal ha nektet å være med i svømmeundervisningen fordi gutter var tilstede og fordi deres religion forbød den formen for samvær.

I en annen lignende sak skal faren til to andre jenter fått en bot på rundt 3.000 euro fra en lokal domstol. Faren skal tidligere ha vært i konflikt med skoleledelsene da han krevde at jentene skulle gå på skolen iført hijab.

De to sakene skal bare være de siste i en rekke avslag der sveitsiske myndigheter nekter migranter statsborgerskap av kulturelle og religiøse grunner.

Relatert:

Exit mobile version