Site icon Lykten

PST forventer voldsangrep fra venstreorienterte miljøer i Norge i 2021

Foto: Blitzhuset i Oslo. Kjetil Ree (CC BY-SA 3.0))

PST – Nasjonal trusselvurdering for 2021 (Link til rapporten)

Trusselen fra venstreekstreme

Det vurderes fortsatt som svært lite sannsynlig at venstreekstreme i Norge vil forsøke å gjennomføre terrorhandlinger i 2021. Vi forventer imidlertid at enkelte venstreekstreme fortsatt vil bruke vold mot personer de anser som høyreekstreme.

Fremdeles små venstreekstreme miljøer i Norge

De venstreekstreme miljøene i Norge vil i 2021 fremdeles bestå av et fåtall ekstreme grupper. Miljøene har få aktive tilhengere, og det forventes ikke at disse vil vokse betydelig i 2021. Covid-19 vurderes ikke å påvirke miljøene i Norge i særlig grad.

Venstreekstreme i Norge vil fortsette å ha kontakt med likesinnede i andre europeiske land, særlig i Norden. Miljøene i enkelte andre nordiske land har ofte en lavere voldsterskel, og kan bidra til å radikalisere miljøene i Norge til økt voldsutøvelse. internett muliggjør også informasjonsdeling og rekruttering på tvers av landegrenser.

Bekjempelse av høyreekstremisme fortsatt en samlende kampsak

Det er meget sannsynlig at venstreekstremister vil fortsette å markere sine politiske standpunkter gjennom spredning av propaganda, markeringer og motdemonstrasjoner. Dette gjelder i første rekke i saker som handler om kampen mot det bestående maktapparatet og det politiske ytre høyre. Det har vært et høyt aggresjonsnivå med voldelige sammenstøt i flere demonstrasjoner. Dette forventes å fortsette i 2021.

Det er meget sannsynlig at venstreekstreme vil fortsette å begå målrettede, politisk motiverte voldshandlinger mot høyreekstreme i 2021. Deler av miljøet kan mobilisere raskt. Enkelte venstreekstreme vil fortsette å gjennomføre forhåndsplanlagte voldshandlinger, konfrontasjoner og offentlige uthenginger av utpekte personer som de anser som høyreekstreme. Dette vil bidra til at polariseringen mellom miljøene videreføres og at potensialet for gjensidige voldshandlinger øker. Politiet inngår også i venstreekstremes fiendebilde og kan bli angrepet i forbindelse med demonstrasjoner.

Les også: Venstreekstremister fikk over en kvart million kroner i bøter i Oslo

Les også: Politiker mishandlet av venstreekstremister i Oslo

Les også: VIDEO: Islamister og venstreekstremister angrep politiet på Gjøvik

Les også: VIDEO: Oslo er tapt – se videoene fra aggressive islamister og Antifa etter SIANs stand

Les også: AVSLØRT: Her er nordmennene som støtter terrorgruppen Antifa

Exit mobile version