Site icon Lykten

Radøy kommune overkjørt av UDI – nå raser ordføreren og innbyggerne

Den lille vestlandsbygda med 1000 innbyggere kan nå få to store asylmottak, skriver Strilen.

Les også: Må stenge barnehage etter ubehagelige episoder med asylsøkere

På Radøytunet ønsker Norsk Folkehjelp å etablere et mottak for 230 personer. Også på Hordabøheimen er det planer om et asylmottak.

– Dette går ikkje på at me ikkje vil hjelpa i ei akutt, humanitær krise. Det vil me. Men det seier seg sjølv at Radøy kommune, om me hadde fått vera med å bestemma, ikkje ville plassert to mottak i ei lita bygd. Me ville spreidd mottaka. Dagens situasjon skaper fortviling blant innbyggjarane, og det kjem sterke reaksjonar frå enkelte. Det kan eg faktisk forstå, sier Radøy-ordføreren Jon Askeland til Strilen.

FORTVILER: Ordfører i Radøy kommune, Jon Askeland, sier at UDI og myndighetene har overkjørt dem helt i plasseringen av asylmottaket. – Vi hadde ikke plassert et asylmottak midt i en liten bygd, sier Askeland til lokalavisen. (Foto: Radøy.kommune.no).

Les også: Asylsøkere sendte sex-meldinger og fulgte etter barneskolejenter i Bardu

Ordføreren sier videre at situasjonen er helt spesiell med over 30.000 asylsøkere til Norge bare i år, men at dagens lovverk og kjøreregler ikke er oppdatert i forhold til denne situasjonen.

– Noe må gjøres, slår han fast.

Innbyggerne raser

Det planlagte asylmottaket for enslige mindreårige asylsøkere på Hordabøheimen ligger tett opp til barnehage og skole.

TETT I TETT: Slik ser et bilde laget av foreldrene ut, som viser at barnehagen, barneskolen og hordabøheimen, som nå skal brukes til asylmottak, ligger omtrent vegg i vegg. Nå er foreldrene redde for at asylsøkerne skal kunne komme seg inn i områdene der barna deres oppholder seg. – Hvis noe skulle skje, så stiller vi huseier ansvarlig, skriver foreldrene i et langt brev til lokalavisen. (Faksimile: Strilen.no).

Les også: Naboer livredde for asylmottak – mediene hevder derimot det er jubelstemning

Foreldrene til barna er svært lite imponert over den nedlatende tonen som UDI hadde overfor bekymrede innbyggere under et folkemøte. Norsk Mottaksdrift som skal drive mottaket hadde også svært liten informasjon å komme med under møtet.

Foreldrene kommer også med et krystallklart budskap til huseierne som har leid til Norsk Mottaksdrift (Fra brevet skrevet av foreldrene):

– Det var ikke mange spørsmål vi fikk svar på og representanten fra UDI var heller nedlatende og snakket bort de bekymringer som ble tatt opp. Til og med det som ble referert fra UDIs egne rapporter ble avfeid som tøv.

– Tok dere på noe tidspunkt med i vurderingen hvilke konsekvenser dette har for et lite lokalsamfunn? Tenkte dere overhode på alle de foreldrene som heretter må levere det kjæreste de har og gå på jobb med en klump av frykt i magen på hva som kan skje? Tenkte dere på at kommunen ikke har alternative barnehage- eller skoleplasser, dersom det skulle skje det vi ser i andre tilfeller der asylmottak er plassert tett opp i barnehager/skoler? Hverken Bø barnehage eller Hordabø skole er planlagt nedlagt! Tenkte dere overhode på at barn i området blir fratatt den naturlige møteplassen på skolen på ettermiddagstid? (Sitat slutt).

Les også: Fakkeltog mot asylmottak på Kongsberg

De slår også fast:

– Samtidig vil vi gjøre en ting helt klart: Skjer det noe med noen av våre barn så holder vi en aktør personlig ansvarlig, nemlig huseier!

Les hele det sterke innlegget her.

Relatert:

Exit mobile version