Site icon Lykten

Risikerte livet sitt mot nazistene under krigen – nå kastes Kåre (92) ut av Norge

OPPDATERT NEDERST I ARTIKKELEN KL 16:22.

Fra Drangedalsposten:

–Jeg er veldig skuffet og opprørt, dette hadde jeg neimen ikke ventet meg, sier Kåre Grunnsund.

For ett og et halvt år siden reiste 92 år gamle Kåre Grunnsund fra Australia og hjem til Kroken i Drangedal, stedet han vokste opp og bodde til han var 27 år gammel.

–Selv om jeg har bodd mange år i Australia, er det Kroken som ligger mitt hjerte nærmest. Jeg er blitt en gammel mann og hadde et håp om å kunne bli begravet på kirkegården i Kroken sammen med mine forfedre, forklarer han.

Les også: Drangedal Kommune kaster ut demente for å spare penger – flytter inn flyktninger

–Jeg lover at vi skal se nærmere på denne saken. Det er jo noe som er helt galt når en 92 år gammel tidligere motstandsmann, som har stilt opp for landet, ikke skal få tilbake sitt statsborgerskap slik at han kan få oppfylt sitt ønske om å bli begravet sammen med sine forfedre, opplyser Bård Hoksrud, stortingsrepresentant for FrP. (Sitat slutt).

Les også: Født, døpt og oppvokst i Norge – kastes ut av landet i dag

DRANGEDAL HISTORIELAG: Kåre Grunnsund var en aktiv skiløper og deltok i mange skirenn i Telemark. Her er et bilde fra 1948/49, med Grunnsund helt til venstre i bildet med nummer 7.

I 2005 ble Kåre Grunnsund hedret som «Krokens store sønn«, i anledning hans 80-års dag. Grunnsund reiste til Australia som 27-åring i 1952. Der var han med å bygge opp det store kraftanlegget i Snowy Mountains, som det norske entrepenørselskapet Selmer sto for.

Les også: 91-åring kastes ut av eldrehjem etter at kona (88) døde

92-åringen vant også flere australske mesterskap på ski og var landets første ski-ininstruktør, samt lærte «halve» Australia å stå på ski. Han fikk en utmerkelse fra Norges Skiforbund i 1971 for å gjøre nordisk skisport kjent i Australia.

Før reisen til Australia var Kåre Grunnsund med i motstandsbevegelsen og risikerte sitt liv i kampen mot nazismen.

Ifølge UDI har 92-åringen fire dager på seg til å pakke kofferten og komme seg ut av Norge.

Les også: Norsk operatalent får ikke bli norsk

OPPDATERT:

Etter stor oppmerksomhet og engasjement hos politikere og norske myndigheter virker det nå som om Kåre Grunnsund får lov til å bli i Norge allikevel.

Det hele skal ifølge politiet og UDI ha vært en saksbehandlingsfeil/misforståelse og at 92-åringen nå må fylle ut en ny søknad, som etter all sannsynlighet vil bli godkjent.

Da ble det en god helg for Kåre og innbyggerne i Kroken allikevel.

Exit mobile version