Site icon Lykten

Utdanningsforbundet: Norske lærere bør lese koranen

D
POSITIV TIL ISLAM: Å lære fra koranen gir multikulturell forståelse, mener Ragnhild Lied i Utdanningsforbundet.

I dagens nettutgave av Vårt Land går lederen i Utdanningsforbundet, Ragnhild Lied og sier at norske lærere bør lese koranen.

Fra Vårt Land:

– Utspillet gir god mening. Alle lærere må ha en viss multikulturell forståelse. Det er en del av grunnutdanningen, og man kan også ta tilleggsutdanning innen dette. For mange vil det helt sikkert være nyttig å ha lest Koranen, sier Utdanningsforbundets leder, Ragnhild Lied. (Sitat slutt).

Å kunne koranens skrifter er allerede en del av læreplanen for lærerstudenter i Norge idag. Blant annet tilbyr Universitetet i Agder sine fremtidige lærere å lese utvalgte vers i Koranen.

Professor i religionspedagogikk ved Universitetet i Agder, Elisabeth Haakedal sier følgende (Fra Vårt Land):

– På kursene våre i lærerutdanningen må studentene lese utvalgte vers i Koranen. Vi legger vekt på at de skal kjenne til ulike hellige skrifter og kunne anvende ulike perspektiver. Folk flest leser ikke religiøse tekster, så man må motivere dem man kan, sier Haakedal. (Sitat slutt).

Flere utfordringer med islam i norske skoler

Frieord.no skrev tidligere i år om et vedtak fra Fylkesmannen i Telemark, Kari Nordheim-Larsen, som vedtok at norske skoler har mulighet for å segregere jenter og gutter i undervisningen med hensyn til islam. Dette gjaldt i første omgang svømmeundervisning.

«Det kan for eksempel tenkes visse situasjoner der elever vil oppleve det integritetskrenkende dersom de tvinges til å måtte motta undervisning der begge kjønn er til stede, en situasjon som av og til kan oppstå for eksempel i forbindelse med svømmeundervisning og i andre deler av kroppsøvingsfaget. Ut fra en konkret vurdering kan det av og til være riktig å imøtekomme slike behov.»

– Veilederen åpner altså for en ordning med kjønnsdelt svømmeundervisning. En avgjørelse om en slik ordning må skje etter en konkret vurdering med avveining av flere hensyn. Hensynet til elevfellesskapet og hensynet til barnets beste vil være viktige i denne vurderingen, skriver Fylkesmannen. (Sitat slutt).

KJØNNSDELT UNDERVISNING: I Telemark fylke har Fylkesmannen gitt grønt lys for at skoler skal kunne kjønnssegregere skoleelever i undervisningen. (Foto: Illustrasjonsbilde).

Rektorer ved skolene ønsker å tilby sine elever kjønnsdelt undervisning, men sier det også er snakk om ressurser. Blant annet gikk rektor ved den svært innvandrertette Mortensrud skole, Leif Arne Eggen, ut og kommenterte ønsket om kjønnssegregert undervisning. (Fra VG.no):

– Men det er igjen et spørsmål om ressurser. Skal noe inn, må noe ut. Svømming kan ikke gå på bekostning av skriving eller lesing, sier han til VG. (Sitat slutt).

Les også: Fylkesmann: Norske skoler plikter å følge islamske regler

Det finnes allerede flere hensyn til muslimske elever i norske skoler. Blant annet bruk av halal-mat i heimkunnskap, der de muslimske elevene ikke får lov til å komme i nærheten av eller spise svinekjøtt eller blodmat.

Også i faget kunst- og håndverk (KUH), må skoler og lærere ta hensyn til muslimenes bildeforbud, der det ikke er lov å avbilde noe som helst levende og det er strengt forbudt å avbilde Allah eller hans profet, Muhammed.

I forbindelse med debatten rundt muslimske elever og konflikter i den norske skolen, så har Miljøpartiet De Grønnes ordførerkandidat i Oslo og tidligere leder for Islamsk Råd Norge, Shoaib Sultan, gått ut og sagt at muslimske elever i Norge bør fritas for undervisning om denne går imot koranens lære.

Les også: Omstridt muslim ønsker å bli ordfører i Oslo

VIL HA UNDERVISNING BASERT PÅ RELIGION: Tidligere leder i den terrorstemplede Islamsk Råd Norge og ordførerkandidat for Miljøpartiet De Grønne i Oslo, Shoaib Sultan, har gått ut og sagt at muslimske elever bør få slippe undervisning som går imot koranens lære.

Les også: – Shoaib Sultans tidligere organisasjon terrorstemplet

Muslimske skoler

Det sterkt økende antallet muslimske skoleelever i Norge, kombinert med stadige utfordringer på hva muslimske elever kan delta i eller ikke, har skapt en debatt om etablering av rene muslimske skoler.

Blant annet har kunnskapsminister fra Høyre, Torbjørn Røe Isaksen, gått ut med positive signaler om etableringen av muslimske skoler i Oslo.

Urtehagen skole  i Oslo var den første muslimske skolen i Norge, men ble stengt etter en rekke konflikter.

Relatert:

– Skoler i Skien kan få kjønnsdelt undervisning

– Fylkesmann: Norske skoler plikter å følge islamske regler

– Lærer vil fjerne Østfold-dialekt pga ikke-vestlige innvandrere

– Norske elever flykter fra flerkulturell skole i Asker

– 9-åring gjengoverfalt ved den flerkulturelle skolen Hagaløkka i Asker

– Legger ned skole for å få råd til flyktninger

– Multikulturell skole stengt etter trusler og voldsbruk

– Nasjonalsang og flagg forbudt ved skoleavslutning

– Svensk skole forbyr det svenske flagget – vaginakunst er imidlertid tillatt

– Førskole i Sverige satt i brann – innvandrerungdommer angrep brannmenn

– Svensk skole forbyr det svenske flagget

– Sverigedemokraterna vant skolevalg – vil sende elevene på demokratikurs

– Politiet på multikulturelle skoler i USA får automatvåpen

– Hvite elever nå i minoritet på skoler i USA

– Lærer på muslimsk friskole – «homoseksuelle skal steines»

Exit mobile version