Site icon Lykten

EU ikke lenger «en stor drøm» for land på Balkan

Økonomiske nedgangstider, høy arbeidsledighet i Sør-Europa og trusler om sanksjoner og overkjøring av nasjonale politiske avgjørelser av EU-byråkrater i Brussel, har ridd EU-sonen som en mare de siste årene.

Nå kommer flyktningkrisen i tillegg, hvor millioner av uintegrerbare migranter har kommet inn til kontinentet, sannsynligvis for å bli for alltid. Ifølge flere ankerkjente nasjonaløkonomer fra blant annet Sverige og Storbritannia, så vil denne innvandringen avvikle velferdsstatene og sende Europa inn i endeløs gjeld i mange generasjoner.

Les mer: Ber Europa ta opp tusenvis milliarder i lån for å finansiere asylstrømmen

Mistet glansen

EU har 28 medlemsland og er fremdeles et ønsket samarbeid for de som står utenfor, men ifølge Serbias statsminister Aleksander Vucic, så har de siste årenes kriser gjort et medlemskap betydelig mindre glamorøst enn det var tidligere.

Les mer: Polsk ukemagasin: Islams voldtekt av Europa

VENTER PÅ MEDLEMSSKAP: Bare to av de tidligere landene i Jugoslavia er med i EU. Etter de siste års finansielle kriser og flyktningstrømmen i 2015, så har Balkan-nasjonene fått et litt mer nøktern syn på ønsket om EU-medlemskap.

Med muligheten for at Storbritannia, som er et av de store lokomotivene i EU kanskje melder seg ut, så er en fremtid utenfor EU-samarbeidet ikke lenger noe politikere i de landene som står utenfor frykter like mye som før.

Norge og Sveits er to eksempler på land som har klart seg utmerket uten et offisielt medlemskap.

– Det EU som alle oss på Balkan strever etter har mistet sin magiske kraft. Ja, vi ønsker alle å bli medlemmer, men det er ikke lenger den store drømmen som det var tidligere, uttalte Vucic.

Statsministeren snakket til nyhetsbyrået Reuters under en konferanse om banksystemet i EU.

– Når du ser at Storbritannia har en befolkning på minst 50% som sier at de ønsker å forlate EU, så har det en effekt på hvordan folk ser på saken.

Les også: EU-leder: «Majoriteten av asylsøkerne er velferdsmigranter og ikke flyktninger»

SNART 50 PROSENT: Antall briter som ønsker å gå ut av EU nærmer seg 50 prosent. Hvis Storbritannia går vil det være et svært stort nederlag for EU og gjøre ønske om medlemskap for de landene som står utenfor mindre attraktivt.

Russland og Kosovo

Serbia sitt varme forhold til Russland og myndighetenes negative innstilling overfor å anerkjenne utbryterrepublikken Kosovo som en uavhengig stat, har vært to av de større hindrene for landets vei mot et EU-medlemskap.

Vucic fortalte på konferansen at Serbia ønsker å bevare sine gode forbindelser med Russland, samtidig som man fortsatte sin søknad for et EU-medlemskap.

Relatert:

Exit mobile version