Site icon Lykten

Kunne noe lignende ha skjedd i Norge? – Ja, det har allerede skjedd

Den ufattelige nyheten om at minst 1400 jenter, ned i tiårs alderen, hadde blitt sexmisbrukt av pakistanske miljøer i småbyen Rotherham, slo ned som en bombe i England i forrige uke.

Fenomenet kalles «grooming» og det vil si at voksne menn, i etablerte nettverk, jakter på unge jenter som de bruker som rene sexslaver seg imellom. Noen av jentene har i løpet av noen år blitt voldtatt av flere hundre menn.

Historiene om overgrepene er derimot ikke nye. Familier og jentene selv har rapportert om overgrepene til lokale myndigheter og politiet i mange år. Uten at noe har blitt gjort.

Les også: Lara ble kalt «rasist» når hun vitnet mot de muslimske overgrepsgjengene

Politiet ignorerte overgriperne

Emma var 12 da det begynte. Hun fortalte i en radiodokumentar på BBC i 2011 at hun ble kjent med noen litt eldre gutter på det lokale kjøpesenteret. Etter en stund ble hun introdusert for guttenes brødre, fettere og venner som var enda litt eldre. De var kjekke og kjørte kule biler. De tok med Emma og venninnene til McDonalds, ga dem alkohol, cannabis og røyk.

Da hun ble 13 begynte overgrepene. Hun ble sparket ned på gulvet, holdt nede av noen av «vennene» mens andre voldtok henne. Noen tvang venninnene hennes til å se på og andre igjen så på og lo. Emma skal ukentlig over en lang periode ha blitt voldtatt av tilsammen over 100 menn.

NOEN AV DE FÅ MUSLIMENE SOM ER DØMT FOR PEDOFILI MOT HVITE JENTER: Ahdel Ali, 25, Mubarek Ali, 29, Mohammed Ali Sultan, 26, Tanveer Ahmed, 40, Mohammed Younis, 60, and Mohammed Islam Choudhrey, 53.

En jente som omtales som barn «H» i rapporten, fortalte at hun da hun var 11 år fortalte til politiet om hvordan hun og en venninne ble seksuelt misbrukt av voksne menn. Men politiet gjorde ingenting.

Da hun var blitt 12 år, ble hun funnet i baksetet på en drosje sammen med en mann som hadde upassende bilder av henne på telefonen sin. Fortsatt ingen reaksjon. Fire måneder senere ble barn «H» funnet i et hus alene med en gruppe voksne menn. Politiet arresterte jenta fordi hun var full, men ignorerte overgriperne.

Rasisme

Frykten for å bli stemplet som rasister gjorde at myndigheter og politi stilltiende aksepterte det som foregikk og overgriperne fritt kunne holde på i mer enn femten år.

Men det var ikke den eneste forklaringen på hvordan dette kunne skje.

Frykten for å miste muslimske stemmer ved valgene var også en av faktorene.

Les også: Arbeiderpartiet i England skjulte massive overgrep for å ikke miste stemmer blant innvandrerbefolkningen

Parlamentsmedlemmet fra Rotherham, Labour politikeren Denis MacShane, har innrømmet overfor BBC at «det var en kultur for at man ikke ville ødelegge den gode stemningen i det multikulturelle felleskapet. Og kanskje, som en sann Guardian-lesende venstreliberaler, ville jeg ikke ta for hardt i».

Det antydes også at enkelte kommunestyremedlemmer med pakistansk bakgrunn skal ha bedt sosialarbeidere avsløre hvor jentene gjemte seg for overgriperne. Andre politikere blir anklaget for å dysse ned at det er et grunnleggende problem at det er snakk om pakistanske menn som forgrep seg på etnisk britiske barn. Ungdomsarbeidere forteller at de ble bedt om å holde tett om den etniske bakgrunnen til overgriperne, av hensyn til felleskap og samhørighet. Og The Times refererer til anonyme kilder som forteller at kommunen selv skal ha fjernet opplysninger om overgrepene fra ett av sine kontorer, for at de som gransket forholdene ikke skulle få innsikt i den etniske og religiøse bakgrunnen til overgrepsmennene.

Men hva med Norge?

I 2012 brast nyheten om at en norsk jente, som til slutt endte sitt liv, var blitt utsatt for lignende grusomme overgrep på Kongsvinger. TV2 lagde en reportasje om saken, men ingen andre mediekanaler eller aviser fulgte opp saken og det ble en øredøvende stillhet i ettertid.

Andrine var bare 13 år da et systematisk voldtekts- og overgrepsmareritt startet.

Et kurdisk miljø på Kongsvinger hadde plukket seg ut den unge jenta som kom fra et stabilt hjem.

Den lille jenta var maktesløs mot en hel gjeng av voksne som konstant jaktet på henne. Andrine fikk mindre og mindre motstandskraft og uten at politiet eller skolen grep inn og beskyttet henne, så var hun sjanseløs.

Les også: Bildene VG og Dagbladet ikke tør å vise

Andrine

Andrine ble utsatt for seksuelle overgrep fra hun var 13 år gammel. Men selv om moren hennes leverte telefonnummeret til mulige gjerningspersoner til politiet, så gjorde politiet ingenting.

Det tok flere år før politiet innkalte mistenkte til avhør. I denne perioden skal jenta ha blitt utsatt for overgrep av sju menn fra et kurdisk miljø. Kun én av overgriperne ble dømt.

Andrine fikk store problemer som følge av overgrepene fra det kurdiske miljøet i byen, og døde av en overdose bare 21 år gammel.

– Egentlig kan man ikke tenke så mye på det, for da er det nesten ikke til å bære. Alt bunner jo i overgrep, og at det ikke ble tatt på alvor. Og sendrektighet – at årene fikk lov til å gå uten at noe ble gjort. Det satte sine varige skader på henne, sier Andrines far.

Sju overgripere – én dømt

Foreldrene til Andrine forteller at det var veldig frustrerende å vente i årevis uten at politiet gjorde noe.

– Jeg regnet jo med at de kom til å ta det på alvor, hun var bare et barn. Og vi gikk og ventet på at de skulle gjøre noe, sier moren til Andrine.

Foreldrene gjorde sitt beste for å beskytte datteren. Hun ble blant annet kjørt til skolen, og hentet da skoledagen var over. Men familien kunne ikke følge henne 24 timer i døgnet.

– Det å oppdage ettersom tiden gikk at det skjedde nye overgrep som kunne ha blitt forhindret hvis politiet hadde grepet inn – det er et langt lerret å bleke å gjenskape noe særlig tillit til politiet som institusjon når du opplever noe slikt selv, sier faren til Andrine.

Spesialenheten for politisaker rettet kraftig kritikk mot politiets mangelfulle etterforskning, og politimesteren i Hedmark beklaget håndteringen av saken overfor familien i 2008.

Foreldrene til Andrine tror ikke politikerne har skjønt hvor alvorlig overgrep mot barn er.

– Den som begår et overgrep mot et barn, det er en morder. Og hvis noen mener at det er å overdrive, så kan jeg gjerne følge vedkommende ned og vise ham gravstedet til datteren vår, sier faren til TV2.

Les også: Advarte mot barnevoldtekter – ble sendt på mangfoldskurs

Lukkede miljøer

En del av det som har kommet fram etter overgrepsskandalen i England, som nå også sprer seg til andre byer, er at det ofte er vanskelig å fatte omfanget av overgrepene da de begås i lukkede innvandrermiljøer. Jentene som plukkes ut er ofte sårbare hvite jenter i svært ung alder.

En del av overgrepskulturen har sitt utgangspunkt i kebabrestauranter drevet av innvandrere. Unge jenter som kommer inn i butikkene sent på kveldstid har vært yndede mål for overgriperne. Også kjøpesentre og skoleveier er områder der overgriperne vet unge jenter ferdes og er lette å få tak i.

Etablerte nettverk gjør at jentene raskt føres inn i en verden det nærmest er umulig å komme seg ut av og som det er svært vanskelig for utenforstående å se konturene av. Trusler og lokkemidler brukes om hverandre og foreldrene er ofte de siste som får vite hva som foregår.

Lignende saker har i årevis vært kjent blant ungdommer i byer og tettsteder også rundt om i Norge. Men kunnskapen om omfanget og de store avsløringene har enda latt vente på seg.

Relatert:

– VG lyver om voldtekt av norsk kvinne i England

– Bildene VG og Dagbladet ikke tør å vise

– Muslimsk overgrepsskandale i England vokser – over 2.000 jenter misbrukt

– 14 somaliere dømt for sex-slaveri i England

– Arbeiderpartiet i England skjulte massive overgrep for å ikke miste stemmer blant innvandrerbefolkningen

– Ny overgrepsskandale i England – massivt overgrepsnettverk i Sheffield

– Advarte mot barnevoldtekter – ble sendt på mangfoldskurs

– Den muslimske befolkningen i England og Wales nesten doblet på 10 år

– Afrikanere gjengvoldtok mindreårig jente på lokaltog i Oslo

Exit mobile version