Site icon Lykten

Polen krever 900 milliarder euro for andre verdenskrig

Warszawa. Det gruslagte torget i 1945

Polen var klemt inne mellom Nazi-Tyskland og Sovjetunionen og var det landet som mistet flest menneskeliv i forhold til innbyggertallet. Men også verdier, bygninger og infrastruktur forsvant som følge av invasjonen. Over en femtedel av befolkningen hadde mistet livet da krigen var slutt. Tilbake lå hele byer jevnet med jorden. Familier ødelagt og revet bort. Kirker, museer, skoler, jernbane, veier og hjem jevnet med jorden. Kulturminner ble sprengt og verdier fra museer ble stjålet og tatt med tilbake til Tyskland. Landet mistet også 40 prosent av sitt bruttonasjonalprodukt.

Nå ønsker Polen at Tyskland skal betale erstatning for ødeleggelsene som nazi-Tyskland sto bak. Det innebar blant at annet man systematisk ødela alle bygningene i blant annet hovedstaden Warszawa mot slutten av krigen, da Sovjet-troppene nærmet seg. Mer enn 75 prosent av all infrastruktur var i ruiner da de tyske troppene forlot Polen.

Les også: Sverige nekter å utlevere krigsforbryter og massemorder til Polen

Men i motsetning til andre land som ble utsatt for Nazi-Tysklands krigsmaskin, så har kun familier som har fremlagt krav fått erstatning. Tyskland og Polen som nasjoner har aldri kommet til enighet om offisielle reparasjoner.

Kravet om erstatning kommer før den tyske presidenten, Frank-Walter Steinmeier, ankommer Polen for å delta på en seremoni for å markere 80-årsdagen for Nazi-Tysklands invasjon i den polske byen Wielun.

Summen på 900 milliarder euro (Nærmere 9 trillioner kroner) har blitt kalkulert frem av den sittende regjeringen, med Lov og Rettferdighetspartiet ved roret. Tallet skal være det man mener Polen har mistet som følge av invasjonen og tapene, både de menneskelige og de faktiske verdiene som gikk tapt ved bortgang av industri, infrastruktur og verdiskapning. 

Les også: Israel krever 300 milliarder dollar fra Polen for holocaust – Polen sier nei

Tyskland har så langt svart at man ikke skylder Polen noenting, og peker på at Sovjetunionen og Polen sa fra seg retten til erstatning i 1953. Dette tilbakevises av dagens polske myndigheter som mener at datidens kommunistiske regjering ble presset av Moskva til å godta en slik beslutning. Polske politikere har sagt at Tyskland har påtatt seg en lederrolle i dagens EU-samarbeid og at man med en slik rolle i det moderne Europa også må ta på seg ansvaret for sine krigsforbrytelser.

Les også: Opprør i EU: Italia og Polen diskuterer allianse mot Brussel

Frem til 2018 har Tyskland betalt 90 milliarder euro i erstatning til andre land som ble berørt av nazi-Tysklands militære okkupasjon. 

Fra før har Hellas fremlagt krav om erstatning på 250 milliarder euro mot Tyskland. Hellas hevder at den tyske okkupasjonen mellom 1941 til 1944 tok livet av over 300.000 sivile og førte til store ødeleggelser.

Kilde: The Sun

Les også: Europeiske medier angriper Polen på nasjonaldagen – VG kaller deltakerne for fascister og rasister

Les også: Britisk journalist besøker Polen: «Her kan kvinnene gå trygt på gaten»

Exit mobile version