Site icon Lykten

Islamist som oppfordret til terror mistet sitt danske statsborgerskap

56-årige Said Mansour kom til Danmark på 1980-tallet og har de siste årene drevet en bokhandel og et mindre trykkeri, som har produsert og distribuert islamistisk litteratur og annet propagandamateriale.

Said Mansour har flere ganger blitt dømt for blant annet oppfordring til terrorisme. Sommeren 2015 ble han dømt i Landsretten i København til fire års fengsel, utvisning og tap av statsborgerskapet for sin støtte til terrororganisasjoner og oppfordring til mord.

Les også: Historisk dom over muslimer med norsk statsborgerskap

IKKE DANSK MER: Said Mansour (56) også kjent som «Bokhandleren fra Brønhøj», har i en historisk kjennelse blitt fradømt sitt danske statsborgerskap. Bakgrunnen skal være at han har oppfordret til islamsk terrorisme og drap.

Etter rettssaken i 2015 anket Mansour omgående rettens beslutning om å ta fra ham statsborgerskapet og utvise ham. Og i slutten av mai i år startet rettssaken i høyesterett. Der ble det på onsdag slått fast at dommen fra landsretten sto fast.

Les også: Norsk statsborger dømt til åtte års fengsel for terrorisme

Les mer: Terrorekspert ved Politihøgskolen: «Nordmenn er en større trussel enn IS-terrorister»

Om den islamistiske terrorsympatisøren faktisk kommer til å bli utvist til sitt hjemland etter at han har avtjent sin fengselsstraff er imidlertid uklart. En domstol kan utvise, men det er opp til Utlendingsdirektoratet som skal sørge for at dommen iverksettes.

Dette kan vise seg å være umulig om foreksempel marokkanske myndigheter nekter å samarbeide med danske myndigheter. Konsekvensen kan da bli at Said Mansour etter å ha sonet sin fengselsstraff kan plasseres i det som på dansk kalles «tålt ophold», det vil si at han mens han venter på utvisning får bo på et slags asylmottak der han daglig må melde seg hos politiet.

Les mer: Miljøpartiet De Grønnes Shoaib Sultan sin tidligere organisasjon terrorstemplet

Les mer:  Miljøpartiet De Grønne-politiker medlem i al-Qaida

FORNØYD: Den danske riksadvokaten, Ole Hasselgaard, er fornøyd med dommen og mener den har prinsipiell verdi for fremtidige rettssaker.

Til tross for usikkerheten rundt om utvisningen kan gjennomføres, så er den danske riksadvokaten fornøyd med dommen, som anses å være prinsipielt viktig. Han betoner at det er positivt at Mansour kunne få en såpass hard straff for oppfordring til terrorisme, uten å faktisk selv ha begått noen voldshandlinger. I en kommentar til dansk media sier riksadvokaten følgende:

– Ifølge min oppfattelse er det viktig at retten setter fokus på spredning av propaganda er en meget alvorlig forbrytelse, selv om den tiltalte ikke selv deltar i terrorhandlinger.

Den danske riksadvokaten mener at denne bedømmelsen kan ha en viktig prinsipiell betydning for fremtidige rettssak mot terrorister og terroristsympatisører.

Les mer: Selvmordsbomber kom fra norsk moske

Les mer: Vepsens Tor Bach gir våpentrening til jihadister i Norge

 

Exit mobile version