Site icon Lykten

Kanariøyene – fra turistparadis til migrantkaos

Beslutningen ble tatt etter at representanter fra myndighetene besøkte havnen i Arguineguin på Gran Canaria, og bevitnet den uholdbare situasjonen. Representantene ankom etter at lokale myndigheter og andre har slåtta alarm om at noe må gjøres.

«Som en vulkan som er på vei å eksplodere»

Borgermester Onalia Bueno har flere ganger bønnfalt regjeringen om hjelp. En lovgiver for Kanariøyene, Ana Oramas, sa i en tale foran det spanske parlamentet at «Kanariøyene er som en vulkan som er i ferd med å eksplodere», skriver nyhetsbyrået AP. Befolkningen i Mogan, der Arguineguin hører til, har nå gått mann av huse for å demonstrere mot migrantinvasjonen, ifølge lokalavisen Canarian Weekly.

Les også: Afrikaner tiltalt for voldtekt mot norsk 16-åring på Gran Canaria

Hittil har over 18.000 – atten tusen – afrikanske migranter kommet seg i land på Kanariøyene, som er en økning på 1.000 prosent siden fjoråret. Ifølge avisen Washington Times har et stort antall av dem testet positivt for covid-19.

Det påstås at den nye ruten og migrasjonsflommen til Kanariøyene kommer som følge av EUs finansieringen og hjelp til blant annet Marokko og Libya, som tidligere var hovedruten for de afrikanske migrantene. Der har man nå i stor grad stoppet strømmen, som nå altså bare har forflyttet seg til Senegal, vest i Afrika, hvor Kanariøyene er første vestlige port.

Les også: Norge kan få koronasmittede asylsøkere

NY RUTE. Etter at Nord-Afrika i stor grad har stoppet migrantene med EU-midler, så har menneskesmuglerne nå pekt seg ut Senegal og Kanariøyene som nye mål for å komme seg til Norge og Europa. (Foto: Google Maps).

Les også: Asylsøker dyttet spansk politimann i døden på togskinnene

På nyhetsinnslag om tilstanden på de populære ferieøyene har man utelukkende sett unge menn blant migrantene, en påfallende detalj som også har blitt plukket opp av brukere på sosiale medier. I et videoklipp fra sist torsdag ses det som blir beskrevet som en flom av unge menn fylle gatene.

Innlegget lyder nærmest som følger: «Dette er hvordan et land går under. Det finnes ingen barn. Ingen kvinner. Ingen eldre. Kun velfødde ungdommer som nå får innlosjering på turisthotell betalt av offentligheten. Dette skjedde i går på Gran Canaria, den 19 november, 2020. På Fuerteventura ser det likt ut.»

Les også: Dansk kvinne gruppevoldtatt av fire marokkanere på Gran Canaria

«Vi står overfor en menneskelig tragedie og ingen kan eller bør se en annen vei», sier forsvarsminister Margarita Robles. Det spanske forsvarsdepartmentet har tømt en militærleir og gjort den om til en midlertidig migrantleir for 800 personer.

Les også: TERROR PÅ TENERIFE: Politiet jakter afrikansk mann etter drapsforsøk på 70-årig kvinnelig turist

Flere leire vil bygges

Den svenske nyhetssiden Samnytt har tidligere rapportert om at tusenvis av migranter har blitt innlosjert inn på øyene. De nye leirene bygges nå for de som til nå har sovet ute, ifølge SVT. Noe som innebærer at de som har vent seg til hotellivet trygt kan fortsette å bo der, hvis de ikke fortsetter sin reise nordover. Ifølge migrasjonsminister Jose Luis Escriva, kommer flere midlertidige leire å settes opp under de neste månedene på de populære turistøyene Gran Canaria, Tenerife og Fuerteventura.

Les også: Kjente IS-terrorister antatt å være drept dukket opp i spansk ferieby

Den statlige TV-kanalen SVT slår fast at anledningen til at alle disse 18.000 afrikanere har begitt seg ut på havet over til Kanariøyene er koronaepidemien. På grunn av deres egne lands stengte grenser har uteblitte turistinntekter gjort at afrikanere nå har valfartet til Spania, samtidig som også resten av verden har blitt berørt av pandemien. At det finnes andre grunner som kan lokke afrikanerne til Vesten nevnes ikke av SVT. Det bemerkes også at NRKs søsterkanal omtaler afrikanerne som migranter og ikke flyktninger.

Les også: 22-årig marokkaner jages for terroren – skal ha kjørt bilen som drepte 14 mennesker i Barcelona

Les også: 30 muslimer amok i Barcelona – blod over hele t-banen – en drept

Spania har de siste årene opplevd en stor pågang av afrikanske menn som ønsker å komme seg til Europa. Dette er en video fra den spanske enklaven Ceuta i Nord-Afrika.

Exit mobile version