Site icon Lykten

Merkel innrømmer: Innvandringspolitikken førte til valgnederlag

Den tyske forbundskansleren holdt en pressekonferanse etter G20 møtet i Kina der hun snakket om det massive nederlaget for hennes kristendemokratiske parti, CDU, i regionalvalget sist helg.

Hennes eget valgområde, Mecklenburg-Vorpommeren, snudde ryggen til kansleren og sendte henne og CDU ned på en forsmedelig tredjeplass.

Valgvinneren var det innvandringskritiske partiet AfD som fikk over 21 prosent av stemmene. CDU går tilbake fra 23 til 19 prosent. Vinneren er fremdeles sosialdemokratiske SPD med 30 prosent, en nedgang fra 35.6 i valget i 2011.

Andre innvandringsvennlige partier som sosialistene i Linke taper velgere og miljøpartiet Grüne gikk på et tungt smell og ligger i fare for å havne under sperregrensen.

Les mer: Tysk ungdom vil ha endring – strømmer til innvandringskritisk parti

STORMER FREM: Alternativ für Deutschland har tatt tysk politikk med storm på kort tid. At partiet nå er større enn Angela Merkels CDU i hennes egen valgkrets har skapt uro i det tyske politiske etablissementet. (Foto: Partileder for AfD, Frauke Petry, under en demonstrasjon).

Mistet tilliten blant velgerne

Merkel har vært i søkelyset de siste årene med en innvandringspolitikk uten historisk sidestykke som har åpnet opp Tyskland for millioner av flyktninger og asylsøkere.

Dette har ført til at den tidligere svært så populære politikeren har falt fra sin engang så høye stjerne og innrømte dette under pressekonferansen.

Les mer: Angela Merkel erkjenner at håndteringen av flyktningstrømmen var feilslått

– Jeg er veldig misfornøyd med utfallet av valget, fortalte Merkel til pressen på the Hyatt hotel. Kansleren holdt ikke tilbake i ordbruken og fortsatte:

– Selvfølgelig har dette å gjøre med flyktningepolitikken. Merkel påpekte også at hennes parti har mistet tilliten fra befolkningen over hele landet.

– Oppgaven nå er å gjenvinne denne tilliten, fortsatte hun og var optimistisk på at hennes parti «kan løse problemene, ikke bare i forhold til flyktningene».

Les mer: Antidemokratiske krefter i sving da AfD avholdt landsmøte

STJELER VELGERE: AfD har ifølge denne oversikten fått velgere fra en rekke av de andre partiene. Spesielt har de tatt velgere fra kansler Angela Merkels partid CDU, hvor hele 22.000 velgere har gått over til AfD i bare et valgdistrikt alene. Også sosialdemokratene og de grønne har mistet velgere til det innvandrinskritiske partiet.

Vil ikke endre kurs

Hun var imidlertid ikke villig til å rokke på sin politikk, og uttalte at de avgjørelsene hennes regjering hadde tatt var korrekte. Hun insisterte også på at avtalen med Tyrkia var et steg i riktig retning for å takle flyktningkrisen.

Avtalen har senket antall flyktninger i fra å komme til Europa markant, men frykten for at avtalen skal kollapse lurer stadig i bakgrunnen på grunn av uenigheter over visum-fri tilgang for Tyrkia til Europa.

Et anseelig antall flyktninger har allikevel klart å komme seg over til det europeiske fastlandet fra Nord-Afrika og til Italia, der italiensk politi skal ha tatt hånd om så mange som 100.000 personer så langt.

Exit mobile version