Site icon Lykten

Polens svar til EU: «Vi kommer ikke til å ta imot muslimske innvandrere»

Vi vil ikke ta imot muslimske innvandrere ettersom vi verner om polakkenes sikkerhet, sier en talsperson for det polske regjeringspartiet, ifølge Reuters.

Under onsdagen besluttet EU-kommisjonen å aktivere Lisboa-traktatens artikkel syv mot Polen. Det innebærer at Polen kan miste sin stemmerett i EUs ministerråd.

Artikkel syv kalles iblant for «atombomben» da meningen er som siste utvei å skremme et medlemsland til stillhet.

Les også: Ungarn truer med å forlate EU – sammenligner det med Sovjetunionen

TVANG: Lisboa-traktaten har innebygde artikler for å presse medlemslandene til å følge sentralmakten, uansett hvor anti-demokratisk og drakonisk den måtte være.

Les også: Østeuropeiske land krever gransking av forbrytelser begått av kommunistiske diktaturer

Vil ikke ha kommunistiske dommere

Det som har provosert EU er at Polen har stemt ja til et lovforslag om å reformere sitt rettsvesen og la landets parlamentariske forsamlinger, Sejmen og senatet, få rett til å velge nye dommere.

EU-kommisjonen hevder at Polen bryter mot unionens såkalte «demokratiske prinsipper», til tross for at mange av EUs medlemsland utser dommere på politisk bakgrunn. I Norge blir foreksempel høyesterettsdommere ansatt bak lukkede dører uten innsyn for verken publikum eller media. I Sverige krever man ikke engang parlamentets godkjenning – slik som man ønsker å innføre i Polen – istedenfor utses svenske dommere direkte av regjeringen. Dette gjelder også for Høyesterett, mens de fleste av de lavere domstolene har dommere som selv har politiske karrierer bak seg.

Årsaken til at Polen vil endre loven er fordi den polske dommerstanden ble innsatt under kommunisttiden og nå fungerer omtrent som et kastesystem, der medlemmene anser seg å stå over den polske loven. Den polske dommerstanden består nesten utelukkende av gamle kommunister og av deres barn og barnebarn, da det kommunistiske diktaturet i Polen ga dommerne privilegiet å selv utse sine etterfølgere.

Les også: Studie: Majoriteten av europeere ønsker forbud mot innvandring fra muslimske land

Bryr seg ikke om truslene fra EU

Men nå informerer Polen at man ikke bryr seg om EUs truende oppførsel og sabelrasling. Polens justisminister, Zbigniew Ziobro, sier at hans land er rettssikkert og hevder at EU-kommisjonens beslutning egentlig handler om politikk, oppgir Europaportalen. Polen har sammen med blant annet Ungarn klart nektet å gå med på EUs asylkvoter.

Dette kan være en effekt ikke bare av opposisjonens opplysninger (om Polen til EU), men også at vi ikke skal ta imot migranter. Men vi vil ikke ta imot muslimske innvandrere ettersom vi verner polakkenes sikkerhet, sier PiS’ talskvinne, Beata Mazurek, til Reuters.

Les også: Nobelprisvinner: «Muslimene oversvømmer, okkuperer og ødelegger Europa»

Også Polens president, Andrzej Duda, har ignorert EU-kommisjonens beslutning om å aktivere artikkel syv og undertegnet i går de lovendringene i landet som EU vil stoppe.

Lov og rettferd (PiS) er et nasjonalkonservativt parti som fikk absolutt majoritet i såvel Sejmen og senatet, i Polens parlamentsvalg i 2015. Dette har skremt deler av EU, og den polske regjeringens politikk har blitt sammenlignet med Viktor Orbáns nasjonalistiske styre i Ungarn.

Relatert:

Exit mobile version