Site icon Lykten

Svensk politimann ber om hjelp – «Vi er på vei mot stupet»

Hvorfor «klager» politibetjenter? Av Martin Melin, politibetjent

Jeg kjenner politibetjenter som er sterke, modige, uredde og ikke skulle tvile et sekund på å kaste seg inn i en situasjon der de skulle risikere å måtte få juling, eller kanskje til og med det som verre er.

De vet hva jobben innebærer og de vet at fare er endel av det. Disse politibetjentene har stått t-banevogner fulle med høylytte fotballsupportere, de har stått lengst fremme ved opptøyer og blitt både spyttet og slått på.

De har kjørt i 200 kilometer i timen på glatte veier, for å forhindre forbrytelser og de har slåss mot psykopater.

De er – hva jeg kaller – ekte politibetjenter. De som jobber på gaten, dag som natt, helger, overtid, når alle andre sover eller har ferie. Det er de mennene og kvinnene som allmennheten ønsker skal komme til deres unnsetning når det blir bråk og uroligheter.

Det er de som hjelper deg og meg.

Les mer: Politimann forlatt av sine egne i Sverige

Men, nå er det flere av dem som har begynt å miste gnisten og motivasjonen. Det er ikke kult lenger, sier de. Noe har forandret seg. Viljen til å «rydde opp» har forsvunnet.

«Jeg vil ikke risikere å komme hjem til min datter med halve ansiktet bortbrent», sier en av dem

«Jeg tjener 25.000 kroner i måneden. Hvorfor skal jeg risikere å få mine tenner utslåtte av en stein», sier en annen.

Det er mange som undrer seg hva det er politiet klager over i alle debattartikler, tweets og innlegg på sosiale medier.

Jo, vi klager over situasjonen. Vi klager over at politibetjenter har for dårlig lønn. Vi klager over at vi ikke får gjøre jobben vår ordentlig. Vi klager over at ingen hører på oss.

Vi klager fordi vi ønsker å gjøre en bra jobb.

Vi klager fordi vi bryr oss.

GRANATANGREP: I fjor sommer la svensk politi ut bilde av en politibil som hadde blitt utsatt for et skarpt granatangrep under oppdrag. Teip-bitene markere der bilen har blitt truffet av splinter. Inne i bilen satt fire politibetjenter som ble reddet av at bilen hadde ekstra armering. (Foto: Politiet).

Les mer: Sverige: Innvandrere kastet skarp granat mot politibil

Vi vil se en fungerende politietat. Vi har valgt dette yrket fordi vi vil gjøre hva vi kan sånn at jenter skal kunne gå på konsert uten å bli tafset på, at unge menn skal kunne gå på kino uten å bli ranet av andre unge menn, der narkoselgere ikke skal kunne selge hasj til tolvåringer ustraffet og der pedofile, voldtektsmenn og mordere ikke skal kunne herje uten å at noen forsøker å stoppe dem.

Vi ønsker å gjøre en forskjell.

De aller fleste politibetjenter valgte yrket nettopp derfor, for at de ville være den personen som kommer når noen roper på hjelp, eller i beste fall være på plass før ropet kommer.

I dag fungerer ikke det der, vi kjenner oss overkjørte – av de som styrer, av de som bestemmer og av de som har som oppgave å lede oss.

Det er derfor vi kjefter, det er derfor vi maser, det er derfor vi ikke lenger er tause, til tross for at visse sjefer gjør alt de kan for å tone ned antall klager, ber oss om å ha tålmodighet – «Vent og se».

«Alt ordner seg», sier en sjef.

«Gi det bare litt tid», sier en annen.

Les mer: Innvandrere angrep politistasjon i Sverige

Jeg er lei meg, politisjefer, men en myndighet som politiet må fungere fra dag en, det går ikke å la kriminelle elementer ta over område etter område i våre forsteder, mens politiet «organiserer seg».

Det er områder vi aldri vil klarer å ta tilbake, aldri – det er tapte områder.

Og til de politikere som er ansvarlige – hvorfor velger dere å bare lytte på sjefene, som tjener millioner i året uten å engang komme i nærheten av den virksomheten som de styrer over, hvorfor hører dere ikke på de tusenvis av politibetjenter som hver dag, med dårlig lønn og dårlige arbeidsforhold, sliter med å forsøke å sørge for at samfunnet ikke kollapser helt?

Hvorfor hører dere ikke? Virkeligheten passer kanskje ikke inn det budsjettet som gjelder, men da får man vel endre på budsjettet. Jeg beklager, men det kommer til å koste veldig mye mer i det lange løpet med en dårlig utrustet og dårlig motivert politistyrke, enn det vil koste å satse ordentlig på den nå.

Tenk ikke ett år i fremtiden – tenk ti år fremover.

Kjære politikere – om vi ikke får en endring nå, idag, ikke neste uke – idag, så kommer det til å gå skikkelig til helvete, og i historiebøkene kommer det til å være deres navn som våre barn og barnebarn kommer til å lese om.

Vil dere det?

Les mer: Svensk politisjef – rettsstaten er i fare

Vis at også dere har tatt deres jobber av en grunn, at også dere vil utgjøre en forskjell, at også dere brenner for å at dette samfunnet skal bli et bedre sted.

For i helvete – for å tale klarspråk – åpne øynene og innse at vi er på vei mot et stup, og det ruller fortere og fortere for hver dag som går. Om ikke dere ser dette, så lytt i allefall på de som gjør det.

Stopp dette før det er for sent.

(Slutt).

Les mer: Norsk politiinspektør skrev kronikk – frykter for Norges fremtid

Reportasje fra NRK

NRK sendte denne reportasjen fra svenske politibetjenters nye hverdag tidligere i år:

Relatert:

Exit mobile version