Site icon Lykten

Sverige: Øker støtten til system-media og fjerner støtten til alternativmedia

Planen er at pressestøtten fra og med 2018 skal erstattes av et nytt bidragssystem som kalles mediestøtte. Samtidig så endres vilkårene for hvem som mottar støtten, skriver Fria Tider.

– Den andre store forandringen er økt uavhengighet fra staten. I rapporten foreslås det en komite som består av bransjen selv, som skal bedømme hvem som får støtte eller ikke, sier kultur og demokratiminister Alice Bah Kuhnke (Miljøpartiet) på en pressekonferanse.

Les også: Bekreftet nok engang: Norske medier er mørkerøde

Expressen, Dagens Nyheter og de andre etablerte avisene får dermed rett til å si nei til forespørsler fra nye konkurrenter gjennom å vise til regjeringens prinsipp om at «alle er like mye verdt» (antirasistisk prinsipp som brukes for å kneble opposisjonen).

– Rapporten tar også opp den økende desinformasjonen som finner sted. Forslaget innebærer at skjer en samordning rundt myndighetenes arbeid, sier regjeringens utreder Anette Novak på pressekonferansen.

Les også: Svensk TV med politisk korrekt manual for journalister

I praksis innebærer de nye reglene at det blir vanskeligere for nye aktører å komme inn på det svenske mediemarkedet. Men Anette Novak anser ikke at det skader ytringsfriheten, ettersom det handler om å forsvare Sveriges såkalte verdigrunnlag.

– Staten vil ikke bruke offentlige midler på medier som ikke støtter de verdiene som ligger til grunn for ytringsfriheten, sier Anette Novak.

Les også: Svensk journalist fikk sparken da han snakket kritisk om sin egen avis

De nye forandringene vil i første omgang ramme Nya Tider som er det eneste alternative mediet som mottar støtte i dag.

Pressestøtten i Sverige vil også økes til 732 millioner kroner i året i 2020. Myndighetene ønsker med dette å redde de store medieaktørene som sliter med synkende opplagstall.

Relatert:

Exit mobile version