fbpx

EU-forslag: Ønsker å forby journalister som ikke er kritiske til Russland

EU-forslaget er lagt fram av seks land ved et møte mellom EU-landenes ambassadører i Brussel skriver den tyske avisa Der Tagesspiegel.

Forslaget har fått kraftig kritikk fra blant annet Tyskland, Luxembourg og Belgia, som advarer mot at ett forbud mot at visse journalister skal få arbeide innenfor EU-landene, strider mot ytringsfriheten.

EU har allerede vedtatt et innreiseforbud og fryst bankinnskudd til sjefen for den russiske tv-kanalen RT, Dimitri Kiseljov. Anledningen var at Kiseljov ble sett på som en sentral figur i «regjeringens propaganda», i følge EU-kommisjonen.

Representanten fra Estland hevdet at den «russiske propagandaen» var «uakseptabel» ettersom den fungerte bedre enn tidligere sovjetisk propaganda. Kritikere hevder derimot at vesten er mer mottakelig for det russiske perspektivet på grunn av saklighet – i motsetning til det kommunistiske Sovjet som var en trussel mot Europa, noe det liberalkonservative Russland ikke er.

Den tyske venstrepartipolitikeren og parlamentsmedlemmet Wolfgang Gehrcke advarer mot at prosjektet er «ett alvorlig angrep på ytringsfriheten og at det dessuten er grunnlovsstridig». Han hevder også at det finnes en risiko for at Russland kan forby tyske journalister å besøke Russland.

«Forbud mot journalister er det siste som et demokratisk land kan koste på seg», skrev Gehrcke i en debattartikkel i helgen.

Facebook Comments