Site icon Lykten

URO I SPANIA: Madrid tar over kontrollen i Catalonia – kan utløse voldeligheter

– Vi utgjør den katalanske republikken, som en selvstendig, suveren og demokratisk rettsstat, slo det katalanske parlamentets talsmann Carme Forcadell fast, da forslaget om selvstendighet for provinsen ble stemt gjennom med sifrene 70 for, 10 imot og 2 ikke-stemmer.

Fratas selvstyre

Samtidig stemte det spanske senatet i diametral retning, for å utløse den såkalte artikkel 155, og med den tilbakekalle det provinsielle selvstyret som Catalonia allerede har.

Ifølge statsminister Mariano Rajoy (PP), er Catalonias erklæring om selvstendighet ulovlig og en følge av «en kontinuerlig prosess med antidemokratiske beslutninger som bryter mot loven og mot spanske og europeiske verdier».

Rajoy lovte at han som representant for rettsstaten å «gjeninnføre loven i Catalonia».

Rajoys første tiltak blir ifølge egen uttalelse å avsette regionpresidenten Carles Puigdemont, oppløse den katalonske provinsregjeringen, samt det katalanske parlamentet. Statsministeren kommer dermed til personlig å styre Catalonia frem til et nyvalg kan avholdes, som beregnes å ta seks måneder.

AVSATT: Sentrale myndigheter i Madrid har offisielt fratatt Catalonia og Carles Puigdemont sin selvstendighet. Puigdemont på sin side avviser vedtaket. Det brygger nå opp til storm i Spania.

Også Catalonias politisjef, Josep Lluis Trapero, fikk sparken for ikke å ha stoppet folkeavstemningen i Catalonia den 1. oktober.

Les også: LIVE: Spansk politi med brutal framferd mot lokalbefolkning

Omstridt paragraf

Artikkel 155 i den spanske grunnloven har blitt kritisert for å være utydelig og åpne for maktovertakelse på vilkårlige grunnlag. Paragrafen gir sentralregjeringen rett til å «ta de nødvendige tiltak» om en provins agerer på en måte som kan anses «å true Spanias interesser».

RIKT OMRÅDE: Catalonia er den rikeste regionen i Spania og utgjør 20 prosent av det økonomiske bidraget til sentralmyndighetene i Madrid.

Omverdenens ledere støtter Madrid

Det katalanske folkets selvstendighetskamp har svak støtte utenlands. Blant de landene der regjeringene stiller seg på den spanske sentralmaktens side finnes blant annet USA, Frankrike og Storbritannia.

Også fra EUs side har støtte til Madrid kommet fra EU-kommisjonens ordfører Jean-Claude Juncker. Han kommenterer utviklingen i Spania på fredag med at EU ikke behøver «flere sprekker og delinger».

Fra norsk side har Utenriksdepartementet uttalt at folkeavstemningen i Catalonia er et internt spansk anliggende. Man har imidlertid ikke valgt å kommentere den voldsbruken som politiet brukte på valgdagen, der nærmere 1.000 sivile ble såret, samt 33 politimenn.

Skottland støtter Catalonia

I Skottland, der selvstendighetsbevegelsen også er sterk, meddeler man avvikende meninger fra det som kommer fra London.

– Vi forstår og respekterer den katalanske regjeringens stillingstakende, sa den skotske regionalregjeringens talsperson i utenriksspørsmål, Fiona Hyslop.

En eventuell maktovertakelse og avvikling av Catalonias selvstyre fra sentralregimet i Madrid kan utløse voldsomme protester og være starten på en lang politisk konflikt.

Positive til Kosovo

Det er verdt å merke seg at så og si alle europeiske statsledere og nasjoner støttet den muslimske enklaven Kosovo, da etniske albanere gjennom vold og terror på 1990-tallet erklærte området som en uavhengig stat. Det gikk endog så langt at sentralmyndighetene i Serbia ble bombet av NATO, FN og EU for å gjennomføre delingen og gi muslimene sin første rene stat i Europa.

I dag er Kosovo et 3. verdensland å regne med enorm arbeidsløshet, massiv korrupsjon og fattigdom. Det finnes flyktninger i Europa i dag som kommer fra Kosovo, selv om man har fått sin egen nasjon, og som ønsker å slå seg ned i Tyskland, Østerrike og andre land med gode velferdstilbud.

Catalonia på sin side, med sine 7.5 millioner innbyggere, er en svært økonomisk sterk og rik del av Europa og utgjør per dags dato hele 20 prosent av Spanias økonomi.

Exit mobile version