Site icon Lykten

ZIMBABWE: Kastet ut de hvite bøndene – nå sulter 90 prosent av spedbarna

Det afrikanske landet Zimbabwe er på randen av menneskeskapt sult, sier en offisiell representant fra FN. Mer enn 60 prosent av landets 14 millioner mennesker er innenfor det som omtales som matusikkerhet, ifølge BBC.

Kvinner og barn er de største ofrene, og er mest berørt av den rasistiske politikken til tidligere diktator Robert Mugabe. På 1990-tallet kastet Mugabe alle de hvite bøndene ut fra bondegårdene sine og sendte dem i landflyktighet. Kort tid etterpå var store deler av jordbruket lagt øde og ubrukt, ettersom landets sorte befolkning ikke har høy nok IQ til å drive avansert landbruk eller ha et velfungerende demokrati.

Les også: SJOKKTALLENE: Se Mandelas regnbuenasjon knust i tusen biter

LAV GJENNOMSNITTLIG IQ. Zimbabwe lider av at befolkningens gjennomsnittlige IQ ligger på 66 poeng. Dette vil i Norge føre til at en person vil anses for å være mildt tilbakestående, med behov for bistand for å fungere i hverdagen. (Foto: Wikipedia).

Les også: Afrika i Vesten – hvorfor får de det ikke til? Podcast #2

I mange tiår har innbyggerne i landet sultet og blant annet spist elefanter og andre ville dyr for å overleve. Robert Mugabe ble avsatt i 2017, og siden da har de nye myndighetene forsøkt å rette opp despotens ruinering av landet.

Zimbabwe var da de hvite bøndene drev landbruket i landet kalt «Afrikas brødkurv». Mange av de hvite bøndene flyttet til nabolandet Zambia og Mozambique, der de nå fortsetter suksessen fra Zimbabwe uten frykt for å bli drept eller kastet ut av sine hjem.

Fra Wikipedia:

I økende grad, og særlig siden andre halvdel av 1990-årene førte Mugabes styresett til at Zimbabwe gikk fra å være et av Afrikas mest velstående og lovende land, til å bli et land med stadig mer autoritært regime, økonomisk krise, hyperinflasjon, skyhøy arbeidsledighet og med økende omfang av overgrep mot befolkningen. Fra begynnelsen av 2000 førte Mugabe en etterhvert katastrofal landreformpolitikk. Påskuddet var å rette på skjevfordeling av land mellom de få hvite farmerne og den svarte hoveddelen av befolkningen. Zimbabwe ble på denne tiden ansett som regionens brødkurv og de hvite farmene var ved siden av gruvedriften hovedintektskilden for landet. Under kaotiske og voldelige forhold ble over de neste årene bortimot alle farmerne fratatt sine gårder, som stort sett havnet i hendene til den politiske eliten og deres medhjelpere. De nye eierne hadde som regel ingen erfaring og vilje til å drive det intensive, industrielle landbruket videre og landets landbruksproduksjon imploderte. Mugabes despotiske kleptokrati har de senere årene blitt møtt med internasjonal fordømmelse og økende isolasjon på grunn av undertrykkelse av den politiske opposisjonen, menneskerettighetsbrudd, korrupsjon, valgfusk og konfiskering av de aller fleste av de drøyt 4 000 store, kommersielle farmene – som var eid av hvite farmere – og dermed også fordrivelse av hundretusener av fattige landarbeidere.

Les også: Rasistisk drap på ungt hvitt kjærestepar ryster Sør-Afrika

Ønsker de hvite bøndene tilbake

Flere har nå bedt om at de hvite bøndene skal inviteres tilbake, men selv om dette vil skje vil det ta lang tid før bondegårdene er oppe og går igjen.

 

 

Les også: FOLKEMORD: Når skal Norge hjelpe hvite sørafrikanere med asyl?

Relatert:

Exit mobile version