Site icon Lykten

Norske lærere frykter islam

(Foto: Pixabay / Lykten).

Drap, henrettelser, grov vold, trusler og personangrep har blitt realiteten for lærere i Vesten. Nesten ukentlig kommer historier om lærere som underviser på flerkulturelle skoler og som rapporterer om uholdbare hverdager.

Nylig ble en historielærer halshugget på gaten i Paris. Samuel Paty hadde undervist sine elever om ytringsfriheten og demokratiet, og hadde i den sammenheng vist frem en karikaturtegning av den islamske profeten. Dette fikk muslimske elever og moskeen i nærmiljøet til skolen til å reagere.

Og det var ikke en forstyrret person som utførte gjerningen alene. Drapet var planlagt og minst et dusin mennesker ble pågrepet i forbindelse med det rasistiske drapet.

Les også: Historielærer halshugget av en tsjetsjensk islamist på gaten i Frankrike

Les også: Massemedia: Den franske læreren «provoserte frem» sin egen halshugging

Les også: Muslimsk trussel fører til bevæpning av politiet i Norge

Nå skriver Utdanningsnytt.no at norske lærere føler ubehag og frykt for å vise kariktaturer og undervisningsmateriale relatert til den islamske religionen.

Fra Utdanningsnytt:

– Vi er flere lærere på min skole som tidligere har vist karikaturer i undervisningen. Ingen av oss vil vise dem nå, sier Kjersti Marie Heldaas, lektor ved Nøtterøy videregående skole i Vestfold og Telemark fylke.

I en ny undersøkelse med svar fra over 200 lærere, svarer hver tredje at de i ganske eller svært stor grad er redde for konsekvenser av å vise Muhammed-karikaturer i undervisningen.

– Det er alvorlig at det er sånn. Samtidig er det ikke overraskende, sier Steffen Handal, leder i Utdanningsforbundet.

Det er imidlertid ikke bare Muhammed-karikaturer som kan skape kontroverser i klasserommet. Blant lærerne som svarer på undersøkelsen, sier én av fire at de flere ganger har unngått å ta temaer inn i undervisningen fordi de har vært bekymret for å støte noen av elevene.

På spørsmål om hvilke temaer det gjaldt, er religion, seksualitet, selvmord og islam stikkordene som oftest blir nevnt.

– Det blir veldig nært når en kollega rammes av en så alvorlig terrorhendelse. Og for oss som har vist disse tegningene i undervisningen, blir det ekstra nært. Da jeg hørte hva som hadde skjedd, tenkte jeg med en gang at jeg kunne blitt rammet av det samme, sier Kjersti Marie Heldaas, lektor ved Nøtterøy videregående skole i Vestfold og Telemark fylke.

– Da jeg fikk vite om drapet, klarte jeg ikke å slutte å tenke på det. Jeg var ganske rystet, sier Lars Audun Bråten, lektor og medieviter ved Mailand videregående skole i Lørenskog i Viken.

Les også: Islamiseringen av Europa er et faktum

Lærere trues på flerkulturelle skoler

Vi legger ved litt videoer og nyhetslenker fra flerkulturelle skoler her for å vise at det generelt er utrygt – ikke bare i forbindelse med undervisning av islam.

Artikler:

Exit mobile version