Site icon Lykten

Forskning viser: Etnisk og kulturell stolthet er bra for ungdommer

Aftenposten skriver i dag om en studie som viser at samisk ungdom er mer fornøyd med seg selv enn andre norske ungdommer.

Aftenposten skriver:

De kulturelle verdiene ungdommene får, inkluderer blant annet språk og kunnskap om den samiske tradisjonen. Et positivt forhold til disse styrker de samiske ungdommenes egenverd og selvtillit i møte med utfordringer og stress. Den samiske kulturen lærer ungdommene å stole på seg selv, ifølge en ny doktoravhandling.

– Ungdommene som har en trygg kulturell identitet og som er stolte av sin samiske kultur, er de som takler psykisk motgang best, sier Kristine Nystad, doktorgradsstipendiaten bak avhandlingen skrevet ved Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo.

Studien viser også at storfamilien og slekt som sosialt nettverk bidrar til mer selvtillit og psykisk motstandskraft.

STOLTE OG NASJONALISTISKE: Samene i Norge er svært stolte av sin historie, sin kultur og sitt opphav. Det får de lov til og oppfordres til av norske myndigheter. Etniske nordmenn derimot har ikke den samme muligheten og det settes blant annet spørsmålstegn fra norske politikere hva som faktisk er norsk. (Foto: Samer i Norge).

Forskeren bak studien, Kristine Nystad, har vært opptatt av å vise det positive ved samisk kultur.

– Den etniske stoltheten er noe som er kommet de siste årene, muligens i forbindelse med opprettelsen av Sametinget. Samene har ikke alltid vist etnisk stolthet, noe ungdom merker veldig godt, sier hun til Aftenposten.

Relatert:

 

Exit mobile version