Site icon Lykten

Haugesund: Vil putte eldre på dobbeltrom for å hente inn flere flyktninger

Bystyret i Haugesund har vedtatt å ta imot 65 ekstra flyktninger for 2015 og 2016. Dette kommer i tillegg til de 125 som det allerede er funnet plass til i budsjettet. Totalt vil ca. 190 flyktninger komme til byen iløpet av dette og neste år.

Kun FrP har vært imot dette forslaget, mens Høyre, Arbeiderpartiet, KrF og Venstre var for. Spesielt var Jarle Utne-Reitan fra partiet Høyre aktiv for å få igjennom økningen av flyktninger til byen.

ØNSKER Å STENGE SYKEHJEM: Rådmann i Haugesund, Ole Bernt Thorbjørnsen, har kommet med forslag om å stenge Vardafjell sykehjem.

Samtidig har rådmannen i Haugesund, Ole Bernt Thorbjørnsen, fremmet forslag for å stenge sykehjemmet Vardafjell i opptil fire år, for å bidra til å stoppe byens budsjettunderskudd.

De eldre som bor der idag ville i så måte bli overført til andre sykehjem. Dette betyr i praksis at alle disse må innfinne seg i å dele rom med andre eldrehjembeboere.

Da TVHaugesund foretok intervjuer med de eldre i byen var de ikke overveldende entusiastiske for forslaget:

– Har man først jobbet og betalt skatt hele livet, så bør man få enkeltværelse slik at man har sin egen verdighet. Man kommer på et sykehjem med de som er mye dårligere og har dårligere hygiene. Det er ikke bra for den andre beboeren.

En annen mener at det kan være bra for eldre å ha noen å være sammen med, men mange vil nok ønske å være alene. Arne Cornelius Thuestad er en av de som kan bli utsatt for sparekniven (Fra Haugesund Avis):

– Jeg frykter at dersom de begynner med denne praksisen kommer det til å bli permanent. (Sitat slutt)

LEGGES NED FOR 4 ÅR? Hvis nedleggelsen av Vardarfjell sykehjem blir en realitet vil beboerne måtte omplasseres på andre sykehjem i kommunen. (Foto: Google maps).

NAV: Kan ta imot flere flyktninger

Leder for NAVs flyktningeteam i Haugesund, Ingjerd Stokken Vikse, mener imidlertid at den økonomiske situasjonen i byen er bra og viser til et totaltbudsjett som viser et overskudd på samtlige år.

«PLASS TIL FLERE»: Leder for «Team Flyktning» i Haugesund, Ingjerd Stokken Vikse, ser gjerne at kommunen henter flere flyktninger.

– I Haugesund har vi et totalbudsjett som viser et overskudd på samtlige år.

Økningen i antallet flyktninger betyr også flere arbeidsplasser for Nav i Haugesund. Blant annet kan «Team Flyktning» opprette to nye stillinger som følge av den økte innvandringen.

Haugesund har 16.3 prosent innbyggere med innvandrerbakgrunn, hvorav halvparten er flyktninger.

Hva er sannethen?

Bystyret i Haugesund vedtok nylig en sparepakke på 23 millioner i budsjettet for 2015. Dette inkluderer kutt i grunnskoleundervisning på nesten 3.5 millioner kroner, kutt i støtte til leirskole for skolebarn, samt innføring av dobbeltrom for eldre på sykehjem. Her er kuttene:

Buskerud følger etter

Det er ikke bare Haugesund som øker antall flyktninger, samtidig som man kutter i eldreomsorg og sparker ansatte.

Kommunestyret i Nedre Eiker bestemte nylig at kommunen skal ta imot 15 ekstra flyktninger fra Syria. Dette fører til at man nå tar imot 45 totalt. Dette samtidig som man er satt under administrasjon fra staten ved å bli plassert på en såkalt «ROBEK-liste«, som følge av mislighold av kommuneøkonomien.

Så langt har Nedre Eiker et underskudd på 100 millioner kroner og må si opp mellom 60 og 70 ansatte i helsesektoren.

Også Haugesund er på ROBEK-listen etter Terra-skandalen. ROBEK-listen er et register over kommuner og fylkeskommuner som må ha godkjenning fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet for å kunne foreta gyldige vedtak om låneopptak eller langsiktige leieavtaler.

Relatert:

Exit mobile version