Site icon Lykten

KAOS I SVERIGE: Opptøyer og plyndring i Rinkeby – politiet skjøt for å treffe

Det tok bare tre dager fra Donald Trump ble misforstått med vilje av internasjonale medier og venstrepolitikere da han omtalte «Look what’s happening in Sweden».

Presidenten refererte til et nyhetsinnslag på den amerikanske nyhetskanalen FOX, der en reporter som var på oppdrag i Sverige ble truet og angrepet fysisk da han lagde en dokumentar om forstedene.

Les også: Aktor i Sverige fortviler: «Gjengene driter i oss og våre verdier»

Les også: Svensk politimann gikk ut med sannheten om kriminaliteten – ble politianmeldt

«EN BY I FORVANDLING»: Myndighetene i Stockholm forsøker så godt man kan å gjøre masseinnvandringen og endringen i den etniske demografien til noe positivt og progressivt. Men gårsdagens opptøyer, bilbranner og skyteepisoder forteller en annen historie. (Foto: Frieord.no).

I går kveld smalt det skikkelig i den innvandrertette bydelen Rinkeby.

Urolighetene startet ifølge nettsiden Fria Tider klokken 20.18 i forbindelse med at en politipatrulje skal ha pågrepet en etterlyst person ved t-banestasjonen i Rinkeby.

– Da dukker det opp et antall personer som begynner å kaste steiner mot politiet. Politiet kjenner seg så truet at de avfyrer et skudd mot opprørerne. En politimann blir truffet i armen av en stein, men det er uklart om hvor stor skaden er, forteller Lars Byström i Stockholmspolitiet til Fria Tider.

Les også: 15 mord, 44 mordforsøk, 58 grove mishandlinger, 62 mishandlinger og 16 mordbranner – EN måned i Sverige

LIVE PÅ FACEBOOK: Opptøyene ble sendt live på Facebook. Bildene viser blant annet hvordan biler blir satt i brann på parkeringsplasser i sentrum av bydelen. (Foto: Facebook/Fria Tider).

Les også: Svensk politisjef: «Vi kan ikke lenger garantere sikkerheten til det svenske folk»

Urolighetene i bydelen eskalerer og utover kvelden og natten blir det rapportert om vold mot politimenn samt voldsomme opptøyer. Kvart på ti kommer rapporter om at den første bilen er satt i brann.

– Vi assisterer redningstjenesten på plassen og kontrollerer en bilbrann, forteller Byström.

Bilder fra området viser imidlertid at flere biler står i brann. Brannvesenet i hovedstaden vil imidlertid ikke offentlig gå ut med informasjon om hvor mange branner de jobber med.

Les også: Politimann forlatt av sine egne i Sverige

– Vi har ingen informasjon om dette i det hele tatt. Vi jobber med politiet ute på plassen, sier operasjonslederen for brannvesenet som ikke ønsker å gå ut med sitt navn til media.

Ti over ti bryter det ut nye voldelige opptøyer, da mellom 30-40 personer går til felles angrep mot politiet med blant annet steiner. Ingen skal ha blitt skadet under det angrepet.

VIDEO: Kaos i Malmø – nyttårsfeiring ser ut som krigssone

SKJØT FOR Å TREFFE: Politiet innrømmer at det ikke var et varselsskudd slik blant annet norske medier meldte i natt. Man skjøt for å treffe opprørerne. (Foto: SVT).

Les også: Tidligere SVT-journalist: 163 drap og 435 drapsforsøk i Sverige i 2016

Det som beskrives som «et meget stort» antall politimenn oppgis å være tilstede i området, muligens flere hundre, for å stoppe urolighetene. Et sjekkpunkt har blitt opprettet rett utenfor bydelen.

–  Vi skal sørge for at orden gjeninnsettes forteller Byström.

Kvar på elleve kommer beskjed om at mellom syv og åtte biler har blitt satt i brann i Rinkeby. Brannvesenet slukker brannene under beskyttelse av politiet. Det kommer også en alarm om at en skole står i brann. Men dette viser seg å være en falsk alarm.

Les også: Dobbeltdrap i beryktet bydel – politiet angrepet da de ankom drapsplassen

Les også: Svenske politibetjenter flykter fra jobben – overarbeidet, utslitte og redde

– Iblant ringer man til oss for å lokke oss ut til en spesiell plass, forklarer Byström.

Ved halv tolv-tiden ser situasjonen ut til å ha roet seg ned. Ingen flere biler står i brann. Det regner og Rinkeby er beleiret av politimenn og brannmenn, samt dusinvis av utrykningskjøretøy med blålys.

– Vi har det hele under kontroll, sier Byström ved ellevetiden.

Les også: Krig i Malmø: Fire skuddepisoder på en dag – mann drept, bussjåfør og barnefamilie beskutt

Les også: Svensk politimann fortviler: «Vi er på vei utfor stupet»

SYRIA ELLER SVERIGE? Sveriges Television kjørte igår livesendinger og reportasjer fra opptøyene. Overskrifter og informasjonen som kom ut var svært dramatisk. Dette er altså hovedstaden i vårt naboland og ikke et sted i Midtøsten. (Foto: SVT).

Les mer: 16-åring skutt ihjel på bussholdeplass i Malmø – Antirasistisk Senter trivialiserer drapet

Samtidig kommer det også ut informasjon om at butikker i Rinkeby har blitt vandalisert og plyndret. Minst en butikkeier som kom for å beskytte butikken sin ble mishandlet.

– Han hadde en direktealarm til mobiltelefonen. Så han reiste selv for å se hva som hadde skjedd og da ble han mishandlet.

I tillegg til butikkeieren har ytterligere en person blitt mishandlet. Begge blir nå behandlet på sykehus for sine skader og politiet er på plass på sykehuset for å avhøre dem.

Gårsdagens opptøyer skal være det siste av over to hundre lignende registrerte hendelser i bydelen.

Les også: 23-åring henrettet på åpen gate – mistenkes for å ha deltatt i grov gruppevoldtekt

KOMISKE ALI: Tidligere statsminister Carl Bildt forsøker å bortforklare den alvorlige situasjonen i Sverige. Men det hele falt sammen raskt, da rapportene fra Rinkeby begynte å komme inn. (Foto: Twitter).
KOMISKE ALI 2: Dagens statsminister vil ikke være noe mindre forvirret enn sin forgjenger og er «overrasket» over at landet hans nå får internasjonal oppmerksomhet. (Foto: SVT Tekst-TV).
HADDE RETT: Massemedia forsøkte å vri Trump sin uttalelse om hva som skjedde i Sverige til et terrorangrep. Presidenten snakket imidlertid om volden og opptøyene som følge av masseinnvandringen. Og bare tre dager senere fikk han rett. Igjen. (Foto: Twitter).

Relatert:

Exit mobile version