fbpx

Er vi virkelig så overrasket og sjokkerte over et virus?

(Pixabay)

Våre myndigheter har beredskapsplaner, tiltaksplaner og kriseplaner for alt. Og da mener jeg alt. Krig, sult, uro, opptøyer, sykdom, unntakstilstand, atomangrep, massedrap, terrorangrep og statskupp. Hos regjeringen, hos Politiets nasjonale beredskapssenter, hos Forsvaret og hos utallige statlige avdelinger. 

Tykke permer fulle av informasjon. Datasystemer med backup av bakcupen og egne nødnett. Med konkrete handlingsplaner og tiltak som kan settes ut i aksjon på få minutter. Veier vil bli sperret. Tog vil bli stoppet. Nyheter kontrollert. Offentlige tjenester sperret og kontrollert. Banktjenester, bankID og nav satt på pause. Internett begrenses. Et helt system blir aktivert med klart hierarki og såkalt chain-of-command.

Overskuddslager, kriselagre og rasjonering. 

Alt er planlagt ned til minste detalj. Det er gradert og need-to-know. Undertegnede satt i en bunker i et fjell under førstegangstjenesten. Der skulle kongefamilien komme i tilfelle atomangrep. Der kunne man overleve i mange måneder, kanskje år, mens ting raste sammen utenfor. Eget kjøkken, egne sovesaler, kommunikasjonsrom, oppholdsrom. Ja endog biljard og bordtennisrom. Skinnsofaer og lamper. En liten dommedagsbunkers for eliten. Og våpenskap.

Dagens Koronavirus kommer ikke som et sjokk på våre myndigheter og øverste militære ledelse. Vårt fiende- og trusselbilde med USA, Russland, Nord-Korea og alt som kan krype og gå av finanskriser, virusutbrudd og samfunnslig kollaps er i kriseplanene. Et virusutbrudd som vi nå opplever er i så måte på laveste trusselnivå i det store bildet.

De er godt forberedt. De har alle planene klare. Dette kom ikke som julekvelden på kjerringa, selv om våre medier på en måte vil formidle at vi daglig «sjokkeres» over at viruset har økt i smitteomfang og enkelte tiltak som stengte skoler og idrettsarrangement iverksettes.

Våre myndigheter vil kunne låse samfunnet i jerngrep om de vil og kontrollere utbruddet. De er tilogmed forberedt og klare på opptøyer og sosial uro fra enkelte grupper i samfunnet. De har planene klare for internering og kontroll av store folkemasser.

Vi kan få inntrykk av noe annet fra enkelte personer norske medier har intervjuet som har klaget over tiltakene og beredskapen, og det hjelper ikke på tiltroen. Media vil jo også selge aviser og klikk for å tjene penger. Og man må jo overgå siste nyhetssending for å opprettholde spenningen. Kaste litt kull i ovnen på nyhetstoget. Undertegnede har familie og barn og må innrømme at også jeg føler en viss uro og angst etter å ha sett på NRKs nyhetssendinger og lest dagsavisene. Men samtidig er det viktig å sette ting i perspektiv. Informasjonsflyten er så massiv at man nærmest føler seg overveldet.

Vi har hatt over 10 ulike pandemier og virus i verden de siste 20 årene. Tusenvis har dødd. Hundretusenvis syke. Hvert år blir hundretusenvis syke av influensa i Norge. Et ikke ubetydelig antall dør som følge av sykdommen. Men Koronaviruset har fått et ekstra godt feste i nyhetsbildet og befolkningen. Kanskje med god grunn. Men vi må kunne ha tiltro til våre myndigheter i krisetider. Beholde roen. Følge rådene. Bruke sunn fornuft. Kanskje ikke følge med på alle nyhetssendingene. Ta en liten pause og gå videre med hverdagen uten å få panikk og uberettiget frykt.

Frykt og angst kan faktisk føre til mer uro og død enn selve viruset og den eventuelle pandemien. La oss gå foran som et godt eksempel for vår omverden og vise at vi kommer gjennom dette med medmenneskelighet, ro og orden.

 

Facebook Comments