fbpx

Gjør media jobben sin?

(Pixabay)

I disse dager er det mye frykt i samfunnet. Koronaviruset har vært en slags katalysator for å skremme og gi folk angst. Familier med barn. Eldre. Syke. Mennesker som allerede har mange bekymringer blir nå overøst med krigsoverskrifter om karantener, dødsfall og nye smittede. Det snakkes om verre tider i vente. Tusenvis vil dø. Hver dag blir en ny pasient funnet, med påfølgende store bokstaver på nettavisene. Ofte i rød farge.

Nå som frykten har avtatt litt kommer media med en ny dose frykt og angst. Finanskrise som følge av Koronoaviruset. I dag kan vi lese om at børser stuper, krona faller og at vi må forvente økonomisk krise. Når denne roer seg ned vil media lete etter neste dominobrikke som forventes å falle og skape en ny krise i samfunnet vårt. Matmangel? Drivstoffmangel? Økte strømpriser? Økt arbeidsledighet? Kutt i velferden? Norske avisredaksjoner sitter klare med sine store fonter og røde farger til overskriftene. Og medfølgende grafikk og bilder som skal hamre inn frykten.

Selvfølgelig skal vi være forsiktige og ta forholdsregler når sykdom og kriser oppstår. Selvfølgelig må vi informere oss selv om realiteten og høre på rådene fra helsemyndighetene og våre ledere. Uansett om det er sykdom, økonomi eller andre viktige aspekter i livene våre.

Men medias ansvar og rolle som informasjonsformidler svikter dessverre ofte. Man vil selge klikk og annonser. Man vil øke besøks- og salgstallene. Og da er det lov å «ta i litt». Man må jo stikke seg litt ut i medielandskapet. Litt kreative overskrifter. Litt skremsel. Det selger.

Det er greit å ta et steg bakover og puste ut rolig. Vi har hatt mange pandemier, sikkert ti stykker bare siden år 2000 alene. Vi har hatt finanskriser og klimakriser. Vår krone har både falt og steget mye det siste tiåret. Det har vært regjeringskriser, terrorangrep, børsfall og flyktningkriser. Havet skulle stige. Isbjørner dø ut. Og ikke glem Trump og Brexit. Verden skulle jo stå i brann og nasjoner falle ut i avgrunnen som følge av den oransje mannen i Det hvite hus og Storbritannias utgang fra EU. 

Men det hele har gått forholdsvis greit. Havet er helt normalt og isbjørner er det flere av enn noensinne. Klimaskip sitter fast i isen på Nordpolen. Folk flest har fortsatt å gå på jobb. Barn har lekt ute. Regninger har blitt betalt. Og media har fortsatt å lete etter nye overskrifter som skal selge og skremme.

Det vil holde lenge med sunn fornuft og ansvarlig oppførsel fra folket. Vi kommer oss gjennom det meste. 

Facebook Comments