Site icon Lykten

80-åring har stått på venteliste for bolig i Frogn kommune i 13 år – politikerne gir boligene til flyktninger istedenfor

Gunnhild Bakk er snart 80 år gammel og plages av gikt. Et langt og fysisk arbeidsliv innen omsorgsbransjen med skiftarbeide ved sykehjem ble avsluttet i 2003. Siden 2005 har Gunnhild søkt om en kommunal leilighet. Hun er pensjonist, sliter med sykdom og har ingen nær familie.

Takket være en eldre sommerhytte har 80-åringen hatt et sted å bo. Men den er ikke isolert for kulde og den ligger svært alene til nede ved vannet i Bunnefjorden, langt fra både nabo og de mest nødvendige helsetilbudene.

Les også: Politikere ønsket å legge ned populær ungdomsskole i Frogn for å ha råd til flyktninger

Fra Amta.no:

Ja, allerede i 2005 søkte jeg Frogn kommune om kommunal leilighet fordi det begynte å bli svært tungvint å bo her, og sommerhytta fra 1948 har jo ikke akkurat blitt varmere med åra, humrer Gunnhild som har et uoppslitelig humør tross all motgangen hun har hatt i livet. (Sitat slutt).

Kvinnen forteller til lokalavisen at hun mistet den eneste sønnen sin til kreft for nesten 30 år siden og at hun opplevde et fall sist sommer. Men hun brukte ikke trygghetsalarmen, sier hun stolt.

Jeg vil klare meg selv, sier hun til lokalavisen.

Hennes nærmeste nabo bor ca. 1 kilometer unna. Der står også postkassen hennes. Den er ikke lett å komme til da hun bor i bunnen av en lang bakke ved Bunnefjorden. På vinteren er veien dekket av is.

ISOLERT: Knardal i Nordre Frogn er idyll på sommeren, men på vinteren kan det både bli svært kaldt og vanskelig fremkommelighet i de bratte bakkene ned mot Bunnefjorden. En dårlig isolert sommerhytte er ikke et egnet sted å bo for en giktsyk 80-årig enslig kvinne. Frogn kommune har derimot nektet kvinnen en kommunal leilighet i over 13 år. Postkassene står over en kilometer fra pensjonistens hus. (Foto: Google Streetview).

Da lokalavisen kontakter Frogn kommunes boligkonsulent, Ragnhild Mamen, så nekter Mamen konsekvent å kommentere 80-åringens sak om hvorfor kvinnen ikke har fått tildelt bolig med hele 13 år på venteliste, til tross for høy alder, sykdom og enslig tilværelse.

Før jul steg imidlertid håpet for den giktplagede 80-åringen da hun var på visning i Drøbak på en leilighet og søkte om å få den tildelt. Men kommunen valgte nok engang å gi den til en annen person.

Fra Amta:

Ja, da var jeg på visning en søndag i en leilighet i Råkeløkkveien i Drøbak sentrum, som jeg likte. Men dessverre var det en annen som fikk tilbudet et par dager senere. Så nå må jeg søke på nytt dersom det blir en ny leilighet tilgjengelig, bekrefter Gunnhild med beklagelse. (Sitat slutt).

Samtidig i Frogn

Mens 80-åringer med et livslangt arbeidsliv og slitasje, samt livets tunge påkjenninger med død og sykdom sliter med å få et trygt og varmt sted til sine siste dager, har Frogn kommune istedenfor valgt å tilby ledige boliger og hus til asylsøkere og flyktninger.

Lokalpolitikerne fra Arbeiderpartiet, Høyre, Venstre, Senterpartiet, Kristelig Folkeparti, Miljøpartiet og Sosialistisk Venstreparti, har konsekvent stemt for en sjenerøs flyktningpolitikk i kommunen som over det siste tiåret har hatt en kostnadsramme i hundremillioners-klassen. Det eneste partiet som har bedt om en stans i bosettingen av asylsøkere og flyktninger er FrP.

Siden 2006 har Frogn kommune bosatt ca. 14 enslige flyktningbarn og tilsammen 321 flyktninger med familieinnvandrede. Men ikke én gang i løpet av disse årene har kommunen funnet det riktig å gi Gunnhild et sted å bo.

INNVANDRING TIL FROGN: Lokalpolitikerne og kommunen i Frogn har vært gjestmilde med lommeboka og velferden til innvandrere, asylsøkere og flyktninger siden tusenårsskiftet. (Skjermbilde/IMDi).

Betalte over 12 millioner for flyktninghus

Men der pengesekken er lukket for pensjonister og nordmenn med ulike livsutfordringer, så er den desto mer åpen for nyankomne innvandrere fra andre deler av verden.

Det toppet seg sist år da avsløringen kom om at Frogn kommune hadde brukt over 12 millioner kroner på et byggeprosjekt for mellom fem til åtte enslige flyktningbarn fra Afghanistan. Det ble imidlertid skår i gleden hos de folkevalgte da det viste seg at entreprenøren gikk konkurs og la på ytterligere millioner kroner på toppen av sluttsummen.

Huset står fremdeles ubrukt, nesten ett år etter at entreprenøren forlot byggeplassen.

Frieord skrev om saken i mai, 2017:

I lokalavisen Amta omtales prosjektet som «Oslofjordens best beliggende leiligheter for flyktninger». I området rundt bygget selges leiligheter og hus for titalls millioner kroner per stykk.

Millionprosjekt – hvor kommer pengene fra?

Etter å ha kjøpt opp eiendommen for det som må være en svært høy sum, kastet Frogn kommune ut tre familier som hadde leid der av Forsvaret. Deretter ble hovedbygget på tomten omgjort som bolig for enslige mindreårige flyktninger i 17-19-års alderen.

Prisen for oppussingen var satt til 7.5 millioner kroner. Tilsammen var budsjettet på hele 12.2 millioner som skulle brukes til å gjøre leilighetene klare for flyktningene. Her skulle det ikke spares på noe.

Les også: Eritreisk mann tiltalt for drapet på sin etiopiske kone i Drøbak

Fra Amta.no:

De gamle mannskapsbrakkene på Kopås i Drøbak pusses nå opp for millioner for å ta imot mindreårige flyktninger.

Anne Bollestad forteller til Amta at de mindreårige flyktningene vil bli bosatt i et stort toetasjes hus i Vindfangerveien i løpet av 2017.

Planen er at åtte mindreårige flyktninger i alderen fra 17 til 19 år skal bosettes i det som tidligere var leiligheter for Forsvaret.

– De aller fleste av dem som kommer til å bo her kommer fra Afghanistan, forteller Bollestad. (Sitat slutt).

Les også: 100.000 innvandrere i Akershus – doblet på 10 år

ORDFØRER: Odd Haktor Slåke (H) er ordfører i Frogn. Det er lov å håpe at han tar tak i saken og gir en 80-årig dame et verdig liv. (Foto: Frogn kommune).

Den gamle mannskapsbrakka skal da altså ha inntil 6 leiligheter for de enslige flyktningbarna fra i all hovedsak Afghanistan som vil få et liv få kan drømme om.

Dette innebærer gratis mat og utdannelse. Datamaskiner, mobiltelefoner, klær og alt av skoleutstyr som ransler, kalkulatorer og annet. De vil i tillegg få gratis busskort og de som nærmer seg 18 vil få gratis/sterkt subsidiert førerkort.

Tilbake på Knarvik måtte 80 år gamle Gunnhild altså feire jul i sitt trekkfulle hus, nederst i en isete bakke, med gikten og trygghetsalarmen sin.

Kanskje 2018 blir et bedre år for den gamle kvinnen. Men med historikken til Frogn kommune og lokalpolitikerne dokumentert ovenfor, så må nok Gunnhild belage seg flere vintre i sommerhytta si.

Les også: Frogn FrP: «Ikke flere flyktninger i 2018!»

Relatert:

Exit mobile version