Site icon Lykten

Bergen: Hjemmehjelpen slutter å levere varm mat til eldre og syke

I et brev til de som i dag har tatt imot dette tilbudet, sendt fra byrådsavdelingen for helse og omsorg, blir det opplyst at ordningen med levering av varm mat opphører fra og med 1.juni.

Men som trøst til hjemmehjelpsmottakerne i Bergen: De får et nytt tilbud om levering av kald mat en dag i uken. Dersom de ønsker at maten skal være varm anbefaler byrådsavdelingen at de skaffer seg en mikrobølgeovn. Byrådsavdelingen som har som oppgave å hjelpe byens eldre og syke håper at de blir fornøyd med den nye ordningen, som fjerner tilbudet om varm mat.

Les også: Norge bruker milliarder på velferdsmigranter – eldre og syke sulter ihjel på norske sykehus

BEKLAGER: Eldre og syke i Bergen vil nå miste tilbudet med varm mat levert til sine omsorgsboliger. Istedenfor får man nå kald mat en gang i uken. Ønsker man den varm, oppfordres fra byrådet at man kjøper en mikrobølgeovn. (Foto: Illustrasjonsfoto).

Les også: Bærum kommune vil kaste ut beboere i kommunale leiligheter for å bosette flyktninger

Her er teksten i brevet som hjemmehjelpsmottakerne har mottatt:

«Levering av varm mat opphører fra 1.6 2017. Kommunen vil fortsatt ha tilbud om levering av kald mat med 1 leveringsdag per uke.

Vi har registrert at du i dag mottar varm mat og du vil etter 1.6 2017 automatisk få utlevert kald mat. Prisen for kald mat vil være noe lavere enn varm mat.

Dersom du ikke ønsker videre middagsservering, må du gi beskjed til hjemmesykepleien i din sone snarest. Seneste avbestillingsfrist er fredag 19.mai. Trenger du hjelp til oppvarming av kald mat må mikrobølgeovn anskaffes.

Vi håper du blir fornøyd med den nye ordningen.»

Byrådsavdelingen for Helse- og Omsorg i Bergen ledes av Kristelig Folkeparti, med Vigdis Gåskjenn som byråd.

Les også: Drangedal Kommune kaster ut demente for å spare penger – flytter inn flyktninger

KALD MAT: Vigdis Anita Gåskjenn mener at kald mat en gang i uken er et godt nok tilbud for syke og eldre i Bergen kommune. (Foto: Bergen.kommune.no).

Les mer: 90-åring nektes sykehjemsplass – kommunen ønsker asylmottak

Les mer: AP-ordfører i Nordland: Sender hjem syk 92-åring fra sykehjem – ønsker 50 flyktninger til kommunen

Eldre mot innvandrere

Vigdis Anita Gåskjenn er aktiv i asyl- og flyktningpolitikken og er ansatt ved Chr. Michelsen Institute som hører til på universitetet i Bergen. Instituttet jobber med politikk og støtte til land i den tredje verden.

På Twitter støtter hun nyopprettelser av asylmottak og de venstreorienterte partiene sine ønsker om titusenvis av flyktninger og asylsøkere fra blant annet Syria.

Dette er en politikk som koster norske skattebetalere milliarder av kroner i utgifter, noe som blant annet SSB, Brochmann-rapporten og finanseksperter har fremlagt bevis for. Penger som nå tas fra budsjettene til blant annet eldre og syke i Bergen.

Les også: Aktivitetstilbud for funksjonshemmede legges ned – skal bli asylmottak

Les også: Sjokkavsløring fra Finansavisen: Asylsøkerne i 2015 vil koste 300 milliarder kroner

ENGASJERT: Vigdis Gåskjenn er engasjert for flyktninger og asylsøkere i Norge. På sin offisielle Twitter-profil støtter hun blant annet politikernes ønske om å hente inn 10.000 flyktninger fra Syria. Om disse skal tilbys kald mat en gang i uken er ikke klart. (Foto: Twitter).

Les også: Oslo kommune tok fra funksjonshemmede boliger – ga dem til flyktninger

Bergen følger etter Oslo

Frieord skrev i august i 2014, hvordan Oslo kommune kuttet i hjelpen til eldre og syke. Blant annet avsluttet man hjemkjøring av mat til folk med hjertesvikt, kols og delvis blindhet.

Fra Frieord:

Seks bydeler i Oslo har informert mange av sine sine syke og pleietrengende innbyggere at de nå mister tilbudet  om matvarehandling hjem til sine bo og omsorgsboliger. Bydel Grünerløkka har allerede sendt ut brev der nesten 2/3-deler av tidligere brukere av tilbudet nå mister det.

Grunnlaget skal være at bydelene skal «effektiviseres». St. Hanshaugen, Gamle Oslo, Søndre Nordstrand, Stovner og Nordre Aker har allerede gjennomført lignende kutt.

Av 90 tidligere brukere, så kvalifiserer nå kun 27 av dem til å få fortsette med tilbudet på Grünerløkka. Noen av de som mister det er ifølge Osloby.no en eldre kvinne som er nesten helt blind og en eldre mann som sliter med kols, hjertesvikt og klumpfot. Nå må de syke og pleietrengende begynne å betale for tjenesten fra butikkene eller handle og bære matvareposene hjem selv.

To av de fire aktuelle matleverandørene krever at det handles for et minimum på enten 500 eller 600 kroner for å få varene hjemsendt. Det kan bli vanskelig for de som har minst av alle i samfunnet.

Relatert:

Exit mobile version