fbpx

Norge bruker milliarder på velferdsmigranter – eldre og pasienter sulter ihjel på norske sykehus

En av tre pasienter på norske sykehus er underernært eller er i risiko for underernæring. For eldre er tallene langt over 50 prosent.

Det viser en rapport fra Nasjonalt råd for ernæring.

Det er NRK som rapporterer om den skremmende tilstanden i helse-Norge.

Fra NRK:

Underernæringen er assosiert med økt sykelighet, lengre sykehusopphold og høyere dødelighet, fastslås det i rapporten som er laget på oppdrag fra Helsedirektoratet.

– Selv om over halvparten av alle voksne i Norge er overvektige, er underernæring paradoksalt nok svært vanlig på norske sykehus, fastslår arbeidsgruppen i fagrådet.

Nyere undersøkelser fra Helse Bergen viser at hver tredje pasient er i såkalt ernæringsmessig risiko. En undersøkelse fra Akershus universitetssykehus (Ahus) viser at dette gjelder så mange som 47 prosent av eldre pasienter. I en tidligere studie blant eldre pasienter ved medisinsk avdeling ved Oslo universitetssykehus ble hele 57 prosent klassifisert som underernært. (Sitat slutt).

Frieord har tidligere skrevet om hvordan sykehus og sykehjem har lagt inn pleietrengende på dobbeltrom og nektet eldre i 90-årene sykehjemsplass, samtidig som politikerne i de samme kommunene har jobbet på for å åpne asylmottak for titalls, i noen tilfeller hundretalls migranter.

Les om flere av disse sakene i lenkene nedenfor:

Velferdmigranter får kokker og spesieltilpasset mat

Mens syke og eldre blir avspist med ernæringsfattig og enkel mat, så får velferdsmigrantene som kommer til Norge et svært godt mattilbud på asyl- og flyktningmottak over hele landet.

Fra Aftenposten:

— I begynnelsen var ikke kroppen helt vant til maten, men det har gått seg til. Jeg har til og med lært meg å like fisk. Jeg har spist laks og masse annen fisk. I Syria spiste jeg aldri fisk. Maten på mottaket i Ølen var fantastisk. Vi hadde bufet og kunne velge mellom kylling, kjøtt og fisk. Det var virkelig et femstjerners mottak – nei, syvstjerners. Ølen var et paradis!

I Tønsberg kunne lokalavisen skryte stolt av at det lokale asylmottaket kunne tilby «delikatessemat» til asylsøkerne. (Bak betalingsmur).

Ansatte egen kokk fra Somalia til asylsøkerne

På Haslemoen transittmottak i Våler ble det så mye bråk fra asylsøkerne at ledelsen måtte ansette en egen kokk fra Somalia som lagde somalisk mat til asylsøkerne. Først da ble det rolig blant beboerne.

Fra NRK:

Det er helt tydelig at god mat betyr mye. Asylsøkere fra mange land er vant til en ganske annen kost enn den norske, og blir rett og slett mer fornøyd når de får mat som er laget av en som kjenner matskikkene deres.

– Hvis de får god mat, er det ro og hygge, sier konstituert mottaksleder Frode Hauen i mottaksbedriften Hero.

Hauen ble hentet til Haslemoen i desember for å finne ut av problemene ved mottaket og satte inn tiltak.

Det er 300 beboere som skal ha tre måltider hver dag. Likevel klarer Ahmed og personalet hans å tilby flere retter hver dag.

– De skal ha noen valg. Vi lager ofte to eller tre retter som de kan velge mellom, sier Ahmed.

Det er vesentlig at beboerne på asylmottaket får sunn mat av god kvalitet, til faste tider. Nå går det bra, sier fungerende mottaksleder Frode Hauen. (Sitat slutt).

På Ringerike kan Hvalsmoen Transittmottak tilby asylsøkerne de beste råvarene fra Ringeriksmat som kjører ut ferske og lokalt produserte varer som storfe, lam, poteter og syltetøy til asylsøkerne.

Relatert:

Facebook Comments