Site icon Lykten

Porsgrunn får ny svømmehall – alle må dusje med klærne på

(Skjermbilde/Porsgrunnkommune.no).

Fra NRK Telemark:

Det er ikke mulig å dusje naken i den nye svømmehallen i Porsgrunn. Dusjene skal ligge åpent til like ved bassenget, og man er godt synlig dersom man tar av klærne.

I den nye svømmehallen som skal stå ferdig i Porsgrunn i 2019, er det planlagt at garderobene skal plasseres rundt svømmebassenget med lave skillevegger. Dusjen skal stå i full åpenhet ved bassenget, hvor både gutter og jenter skal dusje sammen med klær på.

– Vi har større muligheter til å kontrollere og følge med på hva som skjer i garderobene. Samtidig er det en veldig effektiv måte å bygge på.

Ideen er hentet fra Nederland, hvor det er vanlig å dusje med klærne på. Øverland sier at de er sikre på at dusjing med klær, ikke vil påvirke vannkvaliteten. (Sitat slutt).

Les også: Småjenter antastet på badeland i Raufoss – faren kalt rasist da han sa ifra

Dusjet uten klær – aldri problemer med garderobene

Det gjennom alle tider vært normalt at man renset seg naken før og etter at man var i bassenget i Norge og Europa. Dette for å passe på hygienen og sørge for at vannet holdt seg så rent som mulig.

Det finnes svært aggressive og farlige bakterier som kan spres i offentlige basseng. I verste fall kan man oppleve kraftig diare eller få alvorlige infeksjoner.

Etter at Europa begynte å oppleve masseinnvandring fra fremmede kulturer til kontinentet med strenge kleskoder har man imidlertid opplevd en del problemstillinger rundt bruken av svømmebasseng.

Ifølge NRK er også sexolog Margrete Wiede Aasland uenig i den nye svømmehallens utforming.

Fra NRK Telemark:

– Jeg syntes det er stusslig og trist at det skal legges til rette for å dusje med klær på. Det er jo ganske naturlig å dusje naken, sier sexologen.

Aasland håper det ikke blir slutt på arenaene hvor barn eller voksne naturlig ser hverandre nakne. Samtidig liker hun ikke at arkitektene har lagt opp løsninger etter mulige overgripere. (Sitat slutt).

Om det er dette man har brukt som grunnlag for å innføre den nye og svært uvanlige praksisen med dusjer og garderober ved bassenget, samt dusjing med klærne på, er ennå ikke avklart, men det har skapt stort oppstyr på sosiale medier hvor mange spesielt påpeker det uhygieniske aspektet ved saken.

Les også: «Guttegjeng» bak seksuelle overgrep mot mindreårige jenter på Pirbadet i Trondheim

I Islam kan nemlig ikke jenter og gutter svømme sammen, og jentene/kvinnene må være fullt tildekket i vannet. Guttene dusjer også med klær på.

Dette har ført til at man i mange svømmehaller i Norge har innført egne badetimer for muslimske jenter og kvinner, hvor gutter og menn ikke har adgang til svømmehallen. Man har også økt antall vakter og overvåking av bassengområdene etter en rekke grove seksuelle overgrep på svømmehaller i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Tyskland, Frankrike, Nederland, Belgia og Østerrike.

Les også: Nederland bygger egne halal-leiligheter tilpasset kjønnssegregering

Les også: Asysøkere masturberte i boblebadet, bæsjet i barnebassenget og brøt seg inn i jentegarderoben

Les også: Overgrep mot mindreårige barn på offentlige bad i Sverige og Tyskland

Barn helt ned i 5-6 års alderen har blitt seksuelt misbrukt av muslimske flyktninger og asylsøkere og det har gått så langt at lokale myndigheter har forbudt dem å bruke bassengene på enkelte dager av frykt for nye overgrep.

Frieord har tidligere skrevet om hvordan man i Telemark har åpnet for å følge islamske regler, kalt sharia, i skoleundervisningen. Dette gjelder blant annet for kjønnsdeling under kroppsøving og svømming.

Les også: Nye sex-overgrep mot mindreårige i svenske svømmehaller

Skien har blitt halal-kommune

Fra Frieord.no:

Telemark Fylke har opplevd en stor økning i antallet muslimer som har bosatt seg fylket. Nå begynner kravene om tilpasning til religiøse lover å komme til de offentlige tjenestene i blant annet Skien.

Telemarksavisa kunne sist uke fortelle om hvordan skoler i Skien nå opplever en sterk pågang om å kjønnsdele undervisningen på skolene. Det har gått så langt at muslimske foreldre har nektet sine døtre å delta i svømmeopplæringen sammen med gutter.

Kravene er at undervisningen skal deles opp etter kjønn og at gutter og jenter må holdes avskilt. Det kreves også at det må ansettes kvinnelige lærere.

Oppvekstsjef i Skien Grete Gjelten oppfordrer skolene å ta kontakt med imamene i Skien for å finne en løsning.

Kommunalsjefen i i byen har derimot sendt brev til Fylkesmannen for å høre om det er innen lovverket å tilby undervisning som diskriminerer på bakgrunn av kjønn, religion eller etnisk bakgrunn.

Les også: Asylsøkere sex-angrep 11 år gamle jenter i svømmehall

Sendte brev til Fylkesmannen

Det hele endte dermed med at kommunalsjefen i Skien sendte brev til Fylkesmannen for å få et svar på hva man burde gjøre.

Nå har svaret kommet. Og det fastslo at muslimenes religiøse tro veier tyngre enn norske lover og at man nå må «tilrettelegge» for en kjønnsdelt undervisningshverdag for skoleelevene.

Les også: Østerrike: Offentlig svømmebasseng utestenger flyktninger etter flere grove angrep og voldtekter av barn

Fra Ta.no:

Fylkesmannen påpeker at det til vanlig ikke er lov å organisere elevene etter faglig nivå, kjønn eller etnisk tilhørighet. Men at det i opplæringsloven gis rom for at det kan gjøres unntak fra dette når det foreligger tungtveiende elevhensyn. Her vises det til en veileder fra Kunnskapsdepartementet.

I veilederen står det følgende:

«Det kan for eksempel tenkes visse situasjoner der elever vil oppleve det integritetskrenkende dersom de tvinges til å måtte motta undervisning der begge kjønn er til stede, en situasjon som av og til kan oppstå for eksempel i forbindelse med svømmeundervisning og i andre deler av kroppsøvingsfaget. Ut fra en konkret vurdering kan det av og til være riktig å imøtekomme slike behov.»

– Veilederen åpner altså for en ordning med kjønnsdelt svømmeundervisning. En avgjørelse om en slik ordning må skje etter en konkret vurdering med avveining av flere hensyn. Hensynet til elevfellesskapet og hensynet til barnets beste vil være viktige i denne vurderingen, skriver Fylkesmannen. (Sitat slutt).

Les også: Syv asylsøkere forgrep seg på mindreårige jenter på svømmebasseng i Tyskland

Artikkelen er oppdatert.

Frieord sin overskrift i den opprinnelige saken kunne tolkes dithen at Porsgrunn kommune med viten eller vilje hadde innført den nye dusj- og garderobeordningen på sitt nye svømmeanlegg med hensyn til religiøse regler og krav. Det finnes ikke klare grunner for en slik påstand og overskrift og deler av innholdet er derfor endret. Artikkelen skulle også ha vært merket med «kommentar», noe den ikke ble. Vi beklager. /Frieord redaksjonen.

Relatert:

Exit mobile version