fbpx

Amerikansk vikingblod får høytidsdag i USA

Donald Trump har innført 9. oktober som «Leiv Eiriksson-dagen», etter et lovforslag fra den amerikanske kongressen i 1964. Dagen blir en ny etnisk høytidsdag for å feire hvordan mennesker av nordisk opprinnelse har bidratt til fremveksten av dagens USA. Lignende høytider finnes allerede for andre minoritetsgrupper. 

Fra Wikipedia:

Leiv Eiriksson (norrønt Leifr Eiríksson), også kalt Leiv den hepne (dvs. heldige) (født ca. 973, død ca. 1020), var en norrøn oppdagelsesreisende som huskes for å ha oppdaget Nord-Amerika rundt år 1000. Leiv Eiriksson og hans mannskap var således trolig de første europeere som gikk i land i Amerika, nærmere bestemt det området som senere har blitt identifisert som Newfoundland. Hans ekspedisjoner resulterte i flere bosetninger, men ingen som ble langvarige.

På 1970-tallet innførte tidligere president Gerald Ford høytiden «Black history month» for å gi oppmerksomhet menneskerettighetsbevegelsen og sorte amerikaneres rettigheter. På 2000-tallet innføre George Bush sin egen «Jewish Heritage Month» for å feire den jødiske folkegruppen omfattende maktinnflytelse i det amerikanske samfunnet.

Men nå dukker det altså opp en lignende høytid som for første gang skal feire amerikanere med vestlig bakgrunn. Ifølge et dekret fra Det hvite hus, blir den 9. oktober «Leiv Eiriksson-dagen» i amerikanske almanakker. 

«Jeg oppfordrer alle amerikanere i å feire de fremganger og bidrag som amerikanere av nordisk opprinnelse har gitt til vårt land med passende seremonier, aktiviteter og program», står det blant annet i dekretet fra president Donald Trump.

Navnet kommer fra den norsk-islandske vikingen og sjøfareren Leiv Eiriksson (ca. 970 – 1.020), som under en ekspedisjon fra Grønland rundt år 1.000 sannsynligvis ble den første europeer som gikk i land i Nord-Amerika. Reisen til Nord-Amerika ble skildret i Erik den Rødes sagaer og i Grønlandssagaen, og inntraff altså lenge før italieneren Christopher Columbus gikk i land på det samme kontinentet på 1400-tallet.

Leif Eriksson-statue utenfor delstatsforsamlingen i Minnesota (Foto: Mulad / Public Domain).

Kilde: Fria Tider

Facebook Comments