fbpx

«Gift deg med din voldtektsmann»-lov foreslås innført i Tyrkia

(Illustrasjonsbilde/Pixabay).

En lov som vil tillate menn anklaget for å ha sex med mindreårige jenter å slippe straff foreslås nå av politikere i Tyrkia. Loven vil tillate at mennene gifter seg med voldtektsofrene, slik at man unngår å vanære familien til både overgriper og offer.

Lovgivere i det muslimske landet ønsker å introdusere «gift deg med din voldtektsmann»-loven, som den omtales som av media, i slutten av januar og har skapt sterk misnøye blant kvinnesaksforkjempere i landet.

Kritikere sier at man ikke bare må forkaste lovforslaget, men at det hele er en måte å legitimere barneekteskap og voldtekt på, men også åpner for barnemishandling og seksuell utnyttelse.

Et lignende lovforslag ble introdusert i Tyrkia i 2016, men ble nedstemt etter at både tyrkiske og internasjonale pressgrupper satte søkelys på lovforslaget. I 2018 skal en rapport ha kommet ut som viste at nesten en halv million mindreårige jenter ble tvangsgiftet det siste tiåret alene i Tyrkia.

Også FN har fordømt lovforslaget og advarer mot at man skaper aksept for misbruk av barn og at ofrene vil kunne bli utsatt for ytterligere overgrep. Dette bryter imidlertid med Tyrkias presidents Recep Tayyip Erdogans uttalelser i 2014 om at likestilling mellom kvinner og menns går «mot naturen»:

«Du kan ikke sidestille kvinner og menn. Det går mot naturen. Kvinner bør ha minst tre barn og en kvinnes liv er ikke komplett før hun har født barn. En kvinne som sier at hun jobber og ikke vil være en mor fornekter sin feminisme. En kvinne som avviser å være mor, som ikke vil være i hjemmet, uansett hvor suksessfull hun er, er mangelfull og ukomplett».

Tyrkia har i mange år ønsket å bli med EU, men har møtt motstand fra flere sentrale EU-land på grunn av landets dårlige historie med brudd på menneskerettigheter, ytringsfrihet og demokratiske valg.

Takket være kampanjer av kvinnesaksgrupper og lovgivere i andre muslimske land som Egypt, Jordan, Libanon, Marokko, Tunisia og Palestina, så har man fjernet såkalte «hull» i lovverket som kunne gi overgripere og voldtektsmenn mulighet til å unnslippe straff ved å gifte seg med offeret sitt. Nå ønsker de samme kvinnesaksgruppene at Tyrkia avviser lover som diskriminerer ofre på bakgrunn av kjønn.

Facebook Comments

MSN