Site icon Lykten

Aktor fortviler: «Innvandrergjengene driter i oss og våre verdier»

Frieord har tidligere fortalt hvordan svenske politifolk opplever en hverdag med frustrasjon og utbrenthet. Hvor de pågriper kriminelle bare for å se dem slippes løs og fortsette som ingenting. Hvor politiledelsen lever i en annen verden enn den som eksisterer på gatene i svenske byer. Hvor det snakkes om dialog og kaffe, mens de kriminelle kaster steiner og molotov-cocktailer tilbake. Eller skyter og dreper hverandre på gatene.

Les også: Svensk rekord: 123 års fengsel etter restaurantmord i Gøteborg

DRAPSMENN: Åtte menn skal nå sitte tilsammen 123 år fengsel i Sverige etter at to av dem gikk inn på en fullsatt restaurant i Gøteborg med et maskingevær i mars i fjor og begynte å skyte vilt rundt seg. To drepte og åtte svært hardt skadde var resultatet. Ingen norske medier har verken publisert bilder eller navnene til drapsmennene, ikke engang omtalt deres etniske bakgrunn, i den svært sparsommelige omtalen av saken fra vårt naboland. (Foto: Politiet/Avpixlat).

Denne gangen er det en aktor fra Gøteborg som går ut i avisene for å fortelle om hva som foregår der ute i samfunnet. Langt vekk fra de venstreorienterte avisenes glødende hyllest av det flerkulturelle samfunnet og politikernes varme hjerter som slipper inn hundretusenvis av uintegrerbare mennesker fra fremmede kulturer og religioner.

– Vi er rådløse. De skyter de som oppfattes som konkurrenter. De sprenger ihjel de som har krenket dem. Og de bryr seg heller ikke om de skulle drepe andre samtidig. Og vi forstår dem ikke og kan ikke håndtere dem.

Ordene kommer fra aktor Thomas Ahlstrand i Gøteborg. Byen som opplever 50-60 skuddepisoder årlig, i tillegg til granat- og bombeangrep.

Les også: 15 mord, 44 mordforsøk, 58 grove mishandlinger, 62 mishandlinger og 16 mordbranner – EN måned i Sverige

OVERSIKT OVER SKYTEEPISODER I 2013: Svenske medier har laget egne kart med oversikt over hvor skyteepisoder har funnet sted. Her er de 109 skyeepisodene registrerte i Malmø under året 2013. Det gir en frekvens på en skyteepisode hver tredje dag, året rundt.

Det har gått så langt at et legetidsskrift har kartlagt skyteepisodene som kommer inn til sykehusene utifra hvor på kroppen ofrene har blitt skutt, hvor alvorlige skuddskadene er, blodtrykket til ofrene, hvilke ukedager de ankommer og hvor mange som døde på operasjonsbordet.

Aktoren fortsetter:

– Det ene er de kriminelles innstilling. Vår tradisjon i å håndtere kriminalitet går ut på at den kriminelle egentlig er en av oss, en som har våre normer, men som av sosiale faktorer- arbeidsløshet, dårlige fremtidsutsikter, påvirkning fra andre, rusmisbruk – har falt i en kriminell levemåte. Vi møter dem med sikkerhetsnett, med overvåkning, med terapi, med utdannelse, og – som siste utvei – med fengselsstraff som skal innehold alle delene av dette. Vi involverer deres familier. Og underforstått i alle våre tiltak ligger forestillingen om at den kriminelle egentlig deler våre verdier, vår moral og vårt samfunnssyn. Det har ofte gått ganske bra. Men vi vet ikke hvordan vi skal håndtere en kriminell som på ordentlig gir blaffen i oss og våre verdier.

– For de gjengkriminelle (innvandrerne red. anm.) vi møter i dag er ikke unge menn som har vært sjanseløse i livet. De har ikke kommet skjevt ut. De har ikke noe rusmisbruk. De deler rett og slett ikke våre normer og de har absolutt ingen lojalitet til samfunnet. En dom og fengsel er ikke noe skam, det er besværlig, noe ubekvemt, noe å unngå fordi det er upraktisk og kjedelig å sitte inne. Lojaliteten er derimot svært sterk når det gjelder gjengen, kompisene, familien, klanen, bydelen; og den er dobbelt så hard å knekke. Vi kan ikke alltid involvere deres familier når vi vil behandle dem for kriminalitet; for familiene kan mene at gutten er ok, han skaffer penger. Den ofte ureserverte kjærligheten til moren og respekten for faren skaper ikke sjelden en fullstendig og beste fall blind lojalitet tilbake. (Sitat slutt).

Les også: Sverige: Sverige: Innvandrere kastet skarp granat mot politibil

GRANATANGREP: I fjor sommer la svensk politi ut bilde av en politibil som hadde blitt utsatt for et skarpt granatangrep under oppdrag. Teip-bitene markere der bilen har blitt truffet av splinter. Inne i bilen satt fire politibetjenter som ble reddet av at bilen hadde ekstra armering. (Foto: Politiet).

Relatert:

Exit mobile version