fbpx

DET NYE STAVANGER: «Guttegjenger» ned i 10-årsalderen raner tilfeldige på åpen gate

Stavanger opplevde for noen få år siden en rekke brutale overfall og ran på åpen gate, utført av eldre innvandrergjenger. Nå har en ny runde med brutale ran inntatt byen, men overgriperne har blitt yngre.

Les også: Stavanger: Seks siktet etter grove voldsran – slipper trolig straff

Les også: Innvandrerbander herjer i Stavanger – seks gateran på en uke

«Guttegjenger» helt ned i 10-års alderen går nå rundt i Stavanger sentrum og raner andre barn og ungdommer på klær, smykker og elektronikk. Det brukes ikke sjelden vold og trusler under ranene. Så mange som 19(!) personer er registrert av politiet i Sør-Vest distriktet. Så langt har man registrert åtte ran, men mørketallene er store.

Men ta det med ro.

Politiet er ‘svært bekymret over utviklingen’, og da vet vi jo at ting blir ordnet opp i.

Les også: Stavanger rammet av en epidemi av innvandrervold

IDYLLISKE STAVANGER: Den engang så trygge og idylliske kystbyen har de siste årene fått oppleve hva et ekte flerkulturelt samfunn har å by på. (Stavanger/Pixabay).

I to av ranene skal det ha blitt utøvd vold mot ofrene, som slag mot hodet, der ofrene har blitt «lettere skadet», ifølge TV2. Det opplyses ikke alder på ofrene, men det er nok barn i samme aldersgruppe. Disse er imidlertid så og si eksklusivt etnisk norske.

Det imidlertid ikke bare i Stavanger sentrum at man opplever ransbølgen fra 10-åringene. Også i andre bydeler har man opplevd utviklingen, sier politoverbetjent Kathrine Sæland Rotseth.

Fra TV2:

– Politiet ser svært alvorlig på ranstrenden, og vi håper foreldre, skoler, kommune og ungdommer vil spille på lag med oss for å få en slutt på dette, skriver Sør-Vest politidistrikt i et Facebook-innlegg.

– Gruppen vi er spesielt bekymret for begynte med hærverk, og så har det utviklet seg til vold og ran, sier politioverbetjent Kathrine Sæland Rotseth til TV 2.

– De menger seg rundt ofrene og oppfører seg som om de bare er en kompis-gjeng som tuller, sier hun.

– De sier de ikke våger å gå i sentrum, og de er redde for å ta på seg merkeklær. De får foreldrene sine til å kjøre de dit de skal og hente de etterpå, sier Rotseth.

Fra politiets Facebook-side:

UNGE RANERE I STAVANGER SENTRUM

Politiet ser en bekymringsfull utvikling i Stavanger, der unge gutter i alderen 12-15 år raner til seg dyre klær, sko, belter og airpods fra tilfeldige gutter i samme aldersgruppe. Det er spesielt én gruppering på rundt 15 ungdommer som har lav terskel for å utøve vold og ran. Politiet kjenner identiteten til de fleste ungdommene og har hatt flere inne til avhør og samtaler. Vi har også eksempler på samme type ran begått av ungdom som ikke er en del av denne grupperingen.

Ranene skjer hovedsakelig i Stavanger sentrum, men vi har også sett at dette har skjedd i andre bydeler i Stavanger.

Politiet ser svært alvorlig på ranstrenden, og vi håper foreldre/foresatte, skoler, kommunen og ungdommene vil spille på lag med oss for å få en slutt på dette. En generell oppfordring til dere foreldre er å ha en åpen dialog med barna og vise interesse for hva de gjør på fritiden og hvem de er med. Dessuten: Kommer barnet ditt uten videre hjem med nye, dyre klær? Eller har barnet ditt «mistet» dyre klær eller dyrt utstyr? Da kan det være lurt å stille noen spørsmål.

Stavanger skal være en trygg by, og her må alle gode krefter bidra sammen. Det er totalt uakseptabelt at ungdommer skal føle seg utrygge! Politiet jobber tett sammen med kommunen og andre aktører for å stanse denne utviklingen, og politiet vil også øke patruljevirksomheten i Stavanger sentrum.

Har du tips/opplysninger politiet bør kjenne til kan du kontakte politiet på 02800 eller Nettpatruljen, slik at vi sammen kan snu denne negative trenden.

Hvem står bak?

«Norsk statsborger» betyr i dette tilfellet andre- og tredje generasjons innvandrere. Og det spørres også om dette kan klassifiseres som «hat-forbrytelse» eller «rasisme», da ranerne i all hovedsak er mørkhudede med utenlandsk bakgrunn, mens ofrene i all hovedsak er hvite og etnisk norske.

I kommentarfeltet til politiets Facebook-side er noen imidlertid leie med at man hele tiden skal unngå å snakke om «hvem» som står bak volden. «Alle», inkludert politiet, vet veldig godt hvem som står bak og det innrømmer politiets nettpatrulje hos Sør-Vest:

En spør; «Ja, vi skjønner og veit hvem disse er. Hvorfor ikke sende hel familier ut av landet? Da vil foreldrene ta tak i sine unger og lære dem folkeskikk».

Politiet svarer så politisk korrekt som de klarer:

«Hei Cato. Som vi har kommentert før så er de alle norske statsborgere, noen har norsk bakgrunn andre har minoritetsbakgrunn».

Flere henger seg på:

«Så det har ikke bedret seg etter imamene fikk lov til å styre kriminaliteten tidligere i år etter mye bråk med invandrerungdom? Well…»

«Kan Politiet avkrefte at det ikkje er snakk om hat kriminalitet ?»

«Hadde vært fint med en % andel på disse ranerne ! Og selvfølgelig en % andel på ofrene ! (svaret er nok dessverre innlysende sett i forhold til trenden fra Oslo og andre storbyer)»

«Kanskje gå ut med hvilke disse ungdommene er også til advarsel ? Forstår jo hvorfor dere ikke gjør dette da rasisme kortet fort kommer frem»

«Er de norske eller innvandrerbarn?»

Les også: Magnus (15) slått og sparket av innvandrergjeng – måtte til sykehus

Les også: OSLO: Innvandrergjenger bruker vold og terroriserer uskyldige – politiet slår alarm

Ironisk nok så er innlegget rett etter informasjonen om gateranene på politiets Facebook-side som følger:

(Skjermbilde/Facebook/Politiet Sør-Vest).

Ellers har politiet i Sør-Vest valgt å gå utenfor sine parametre med objektivitet og tjeneste til alle sine borgere ved å ta positiv stilling til seksualisering av våre barn og unge. 

(Skjermbilde/Facebook/Politiet Sør-Vest).

Relatert:

Facebook Comments